czibere karoly02Elfogadhatatlan, hogy csak azért ne kapjon egy gyerek támogatást, mert hátrányos helyzetű – jelentette ki Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Fontos joga a gyereknek, hogy minden olyan segítséget, támogatást megkapjon, amely a fejlődéséhez szükséges, ezért minden évben fokozott felelősség a támogatás feltételeinek biztosítása mondta Czibere Károly államtitkár egy sajtótájékoztatón a Budapest X. kerületében, Kőbányán lévő Harmat Általános Iskolában. Azzal folytatta, hogy többszörösére emelkedett az ingyenesen étkező, rászoruló gyerekek száma, és míg korábban ez önként vállalt feladata volt az önkormányzatoknak, mára kötelezően megszervezendő feladattá vált minden iskolai szünidőben az ingyenes étkeztetés ellátása.

Hozzátette: 6-8 éve 2,4 milliárdot költöttek gyermekétkeztetésre, most viszont 6,7 milliárd forintra emelkedett ez az öszeg, az egy adagra jutó támogatás pedig 370-ről 570 forintra. A korábbi 35-40 nap helyett most 65-70 napon veszik igénybe a rászoruló gyerekek az ingyenes étkezést. Jövőre a kormány 5 százalékkal emeli a rászorultsági jövedelemhatárt, így még többen válhatnak jogosulttá erre az ellátási formára.

A sajtótájékoztatón Kovács Róbert, Budapest X. kerületének polgármestere elmondta, hogy Kőbányán már akkor megszervezték ezt az ellátást, amikor önként vállalt feladat volt. Az önkormányzat minden évben személyesen is felkeresi a rászoruló családokat, ezért a kezdeti 26-ról 97-re nőtt az ellátottak száma. Az önkormányzat évente 900 millió forintot költ gyermekétkeztetésre, ebből 380 millió forint az állami támogatás, az önkormányzat 280 milliót fordít erre a feladatra.

Hirdetés