minelnoksegA Miniszterelnökség állítja, a korábbi álhírekkel szemben az önkormányzatok hatáskörei nem csorbulnak, épp ellenkezőleg.

A most benyújtott törvénymódosítási javaslattal az önkormányzatok hatáskörei a korábbi álhírekkel szemben nem csorbulnak, épp ellenkezőleg, az ügyintézés egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz, a helyhatóságok költségei pedig csökkennek.

Az önkormányzatok emellett továbbra is meghatározhatják többek között az egyes területek hasznosításának jellegét, a telek beépítési százalékát, az adott terület beépítési magasságát, a telek méreteit, minimum zöldfelületi mértékét - közölte péntek délután a Miniszterelnökség annak kapcsán, hogy benyújtották a településrendezéssel kapcsolatos törvényt.

A tárca közlése szerint a településtervezési feladatok jelentős terheket rónak a helyhatóságokra. "A törvénymódosítással a kormány elsődleges célja, hogy az önkormányzatok jelenlegi jogköreinek megőrzése mellett átlátható és korszerű, digitalizációra alapuló településfejlesztési és településrendezési szabályozás jöjjön létre" - írja a tárca. Azt ígérik megmarad a Budapestre jellemző kétszintű szabályozás - vagyis a Főváros készíthet saját rendezési szabályzatot, valamint a kerületek is megalkothatják a magukét.

Egyúttal lehetővé válik a kistelepülések számára, hogy a jelenlegi követelményekhez képest, a helyi adottságaikat jobban figyelembe véve, jelentősen egyszerűbb tervet készíthessenek - zárul a Miniszterelnökség közlése.

(Népszava)

Hirdetés