alairas01Az önkormányzatok többsége aláírta az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló megállapodást az új fenntartóval, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal. Ez országosan 1297 önkormányzatot érint, ahol székhelyiskola működik, egy százaléknál a megállapodás még aláírásra vár.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közleményében felidézte, hogy a jogszabály szerint a köznevelés biztosítása állami feladat. Ezért 2013. január 1-jétől a köznevelési rendszer az állami fenntartás és a települési önkormányzati működtetés megosztásának elve szerint alakul át.

Főszabályként a háromezernél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, de ha azt az önkormányzat a bevételeiből képes finanszírozni, átveheti a feladatot. A közlés szerint 83 kistelepülés nyilatkozott úgy, hogy az iskoláját a jövőben is maga akarja működtetni. Ötvenöten kaptak erre engedélyt az oktatásért felelős minisztertől.

A háromezernél magasabb lélekszámú települések közül 227 nyilatkozott arról, hogy a működtetést is átadná az államnak. Közülük 120 vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak iskolája működtetéséhez, a többi inkább mégsem mondott le iskolája működtetéséről.

Az átadás-átvétel során kapott információk alapján a településeknek való segítségnyújtás megszervezése, a korábbi működtetési gondok megoldása (például a tüzelővásárlás) elkezdődött. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közölte: mindent megtesz azért, hogy a téli szünetet követően az intézményekben zökkenőmentesen folytatódjék az oktató-nevelő munka.

Hirdetés