magyaryBemutatták a Magyary Program 12.0-át, ennek a dokumentumnak az alapján fejlesztik a közigazgatást.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta, a jövőben versenyképességet javító tényezőnek kell lennie a közigazgatásnak. Szerinte senki sem tévedhetetlen, ezért fel kell ismerni a rendszer gyengeségeit, hogy még átláthatóbban és egyszerűbben működjön az ügyintézés. A Magyary Zoltán volt kormánybiztos és egyetemi tanár nevét viselő program első verzióját, - a 11.0-át- tavaly júniusban mutatták be – írja az atv.hu.

Tavaly január 3-án 29 kormányablaknál lehetett ügyet intézni, jelenleg nagyjából száz működik az országban, a tervek szerint 2013 végére 300 lesz. Ez is a Magyary Program része. Navracsics Tibor most a terv eggyel újabb verzióját mutatta be, a Magyary Program 12.0-át, ami az eddigi tapasztalatokra épül, a célja egy jó állam létrehozása: „egy olyan államé, amely a közjót szolgálja, pártérdekek, csoportérdekek, részérdekek fölé helyezkedve, ahol a kormányzati politika valóban a nemzet céljait valósítja meg.” 

A miniszter úgy látja, a mostani belpolitikai konfliktusok a kormány eredményes munkáját jelzik, mert azt a nem a kabinet tehetetlensége, hanem épp a reformjai idézik elő. „Magyarországon a közigazgatás, amely eddig versenyképességet korlátozó tényező volt, annak a jövőben versenyképességet segítő, ösztönző tényezővé kell válnia” – vélekedett Navracsics. Ehhez viszont a miniszter szerint kritikusnak kell lenniük saját magukkal: „tudatában vagyunk annak, hogy nem vagyunk tévedhetetlenek”.

A program újabb verziója például leírja, hogy nem elég gyorsak az államigazgatási eljárások. Hiányzik a visszacsatolás arról, hogy mennyire működtetik jól a közigazgatást. Tisztában vannak azzal is, hogy a túlterheltség miatt gyakran kicsúsznak a határidőkből, még mindig nagy a bürokrácia. Sokszor formális az érdekegyeztetés, ráadásul nem elég vonzó a közszolgálat, csúszik az életpályamodell. 

Az egyszerűbb ügyintézéssel kapcsolatban beszéltek a nemzeti egységes kártyarendszerről is, amit a tervek szerint jövőre fokozatosan bevezetnek. Ez azt jelenti, hogy egy kártya kiváltja majd a közlekedési bérletet, a különféle igazolványokat, a TAJ-kártyát és a jogosítványt is. Ezzel csökkentenék az adminisztrációt és pénzt is spórolnának.

A Magyary Program nemzetközi szabadalom is lehet, Navracsics Tibor szerint az OECD más tagállamainak ajánlhatják, hogy magyar mintára fejlesszék a közigazgatásukat.

Hirdetés