falumegujitas logo01A Magyarország Falumegújítási Díj 2021. pályázatra idén – feltehetően a pandémiás helyzet miatt – kevesebb pályamű érkezett, mint két éve, azonban a magasabb színvonalú, kiegyenlítettebb pályamunkák jelentősen megnehezítették a döntéshozatalt.

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság 10 főből – többek között a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége képviselőiből - állt. A Bizottság a pályaművek áttanulmányozása mellett helyszínbejárások, konzultációk útján is vizsgálta a pályázó települések falumegújítási tevékenységét.  

Jogosultsági kritériumok voltak, hogy a pályázók rendelkezzenek megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta. Egy település nem rendelkezett megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, esetében azonban a Bizottság kivételt tett, mert időközi választás után, az új testületnek nem volt felróható ennek hiánya, igazolták, hogy folyamatban van a tervezés és az eltelt rövid idő alatt is dicséretesen sokat tettek a fejlesztésekért, a helyi társadalom szervezéséért.

A pályázók közt volt agglomerációs, perifériális, csökkenő, stagnáló és növekvő népességű - 522 fős és 5281 lélekszámú - település egyaránt. Az anyagi lehetőségekben a két szélsőérték között megközelítőleg 50-szeres volt a különbség. Bár különböző helyzetből indultak és eltérő módszereket választottak, végül mindannyian sikeressé váltak.

A zsűri nyíltan szavazott. Először arról döntöttek, hogy idén – kivételesen – minden pályázó díjat nyer, majd az egyes településeket kategóriákba sorolták. 

A legnehezebb az első helyezett kiválasztása volt, a zsűri végül a hajdú-bihari Egyek települést hirdette győztesnek.

Az ünnepélyes díjátadóra a falumegújítási konferencián a Komárom-Esztergom megyei Környén, a 2019-es kiírás győztesénél kerül sor, várhatóan 2022 áprilisában. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett különdíjakat is átadnak majd.

A Magyarországi Falumegújítási Díj – 2021. pályázat végeredménye megtekinthető itt.

 

Hirdetés