faluA néhány éve bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nem csak a családok, de egyes települések fantáziáját is megmozgatta. 2016-ban ugyanis sorra bukkantak elő olyan – jellemzően kevés lakossal rendelkező, fogyó népességű – falvak, városok, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak építkezési telkeket főleg fiataloknak.

Mindezt annak érdekében, hogy azok akár CSOK kedvezményt igénybe véve költözzenek az adott településre, ott folytatva életüket. A felajánlások óta már lassan két év telt el, éppen ezért a Pénzcentrum utánajárt, milyen eredményeket értek el akcióikkal a helységek.

Bár az ingyen építkezési telkek felajánlása nem új keletű dolog Magyarországon, 2016-ban mégis gombamód szaporodott azon települések száma, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak fel építkezési telket jellemzően fiataloknak, annak érdekében, hogy azok CSOK igénybevételével betelepedjenek és az adott településen folytassák életüket. Az azonban már 2016-ban is látható volt, hogy a jellemzően kevés lakossal rendelkező, fogyó népességű települések helyzete nem egyszerű, és hiába az ingyen telkek, nehezen tudnak potenciális családokat magukhoz csábítani. Ennek összetett okairól azonban majd később.

Először lássuk azoknak a településeknek a névsorát, melyek 2 évvel ezelőtt leginkább azzal kerültek be a hírekbe, hogy CSOK-os ingyen telkeket hirdettek meg fiataloknak. A teljesség igénye nélkül ilyen volt Óhíd, Balassagyarmat, Komló, Izmény, Ásotthalom, Jászapáti, Makó, Gyula, és Füzesgyarmat is. A felsorolt települések közül többeket is megkerestünk azzal, hogy számoljanak be a meghirdetett betelepítési program eredményességéről. Lássuk mire jutottak a CSOK hullámait meglovagolni kívánó falvak és városok.

A cikk itt folytatódik

 

Hirdetés