naA miniszter az idén ösztöndíjat nyert száz fiatal előtt felidézte, a program 2010-es elindulásakor a kormánynak az volt a célja, hogy a kormányzati szféra és a területi közigazgatás átalakítása mellett személyzeti megújulás is jellemezze a közigazgatási reformot. Szerinte ennek legkézenfekvőbb módja, ha a fiatalok révén megpróbálnak új szemléletet behozni a közigazgatásba, amellyel a jövőben még polgárbarátabbá és rugalmasabbá, az európai értékekhez még jobban illeszkedővé, ugyanakkor a nemzeti érdekeket még hatékonyabban védővé alakítják rendszert.

Kiemelte: az ösztöndíjprogram nem jótétemény, hanem a magyar állam befektetése, és bíznak abban, hogy ez meg fog térülni, emellett a résztvevők életében is egy nagy lehetőséget jelent.

Navracsics Tibor azt kérte az ösztöndíjasoktól, hogy sajátítsák el az új magyar közigazgatás alapjának tekinthető legalapvetőbb morális tartást: a közjó gyarapítását, és a nemzeti érdek védelmét mindenek felett.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára azt mondta: soha egy kormány sem volt ennyire elkötelezett a fiatalítás mellett, és ebben a tárca jó példával jár elöl, hiszen a minisztérium kormánytisztviselői állományának 46 százaléka 35 éven aluli.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára is a fiatalítás fontosságát hangsúlyozta, Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke pedig azt emelte ki, hogy a programban mentorok segítik az ösztöndíjasok beilleszkedését, 100 résztvevőre 70 mentor jut.

A közigazgatási ösztöndíj programban 2010-es elindulása óta összesen 420 fiatal vett részt, a március 1-jén induló 2013-as programra pedig százan nyertek felvételt. Az idei évfolyam költségvetése 270 millió forint.

A program honlapja szerint a képzésre 30 éven aluli, felsőfokú iskolai képzettséggel és angol, német vagy francia nyelvtudással rendelkező fiatalok pályázhatnak, a felvett ösztöndíjasok pedig 10 hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt, 8 hónapot egy központi államigazgatási szervnél(minisztériumnál, háttérintézménynél), 2 hónapot pedig egy európai uniós ország közigazgatási szervénél töltenek el. A magyarországi programszakaszban az ösztöndíj összege egységesen 130 ezer forint havonta, amelyet adó és járulékmentesen fizetnek ki, a külföldi szakmai gyakorlat alatt pedig országonként változóan 280 ezer és 320 ezer forint közötti ösztöndíjat kapnak a résztvevők.

Hirdetés