korhaz1Május elsejétől újabb 55 intézmény kerül állami kézbe. Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt Szócska Miklós miniszter azt mondta: az államosítás nem befolyásolhatja a betegellátás biztonságát, ezért egyelőre nem nyúlnak a finanszírozáshozírja a hvg.hu.

 

Egyetlen hétvégét kapott az Országgyűlés egészségügyi bizottsága arra, hogy átfussa az igen hosszú, „települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításairól szóló törvényjavaslatot” címet viselő szöveget. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter pénteken nyújtotta ezt be a parlamentnek, s a korábbi tervekkel ellentétben egyszerre és kettővel több, összesen 55 intézményt venne át az állam.

A csütörtökön társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetben még az szerepelt, hogy két lépcsőben, előbb május elsejével 43, majd január elsejével további 10 egészségügyi intézmény kerülne állami kézbe. A pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint a január elsejei átvételt előrehozták, és a listára két újabb intézmény is felkerült: a mosonmagyaróvári és a mezőtúri városi kórház.

Szócska Miklós a bizottság előtt azt mondta: az államosítás nem befolyásolhatja a betegellátást, ezért nem nyúltak a finanszírozáshoz. Az intézmények adósságállományát, fizetési kötelezettségét július 15-től veszi át az állam. Az államtitkár azt is mondta: negyedéven belül létrehoznak a GYEMSZI-ben egy olyan kontrollingrendszert, amely követi majd az intézmények adósságát.

A kormány döntése értelmében az intézmények bármiféle hasznosításából származó vagyont az egészségügyben kell felhasználni - mondta Szócska, aki azokat a kételyeket is próbálta eloszlatni, miszerint az átszervezések miatt a kórházi dolgozóknak félnivalójuk lenne. Kiderült az is, hogy egyelőre csak országos várólista lesz. Ennek monitorozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladata lesz, és július 1-ig készül el.

Az egészségügy újjászervezése semmiképpen nem tűrt halasztást - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn a kormány azon döntése kapcsán, hogy az állam május elsejével átveszi a települési önkormányzatoktól a fekvőbeteg-ellátó intézményeket. Szócska Miklós az egészségügyi bizottsági ülés után kormányszóvivői tájékoztatóra ment, ahol azt mondta: az intézményeket azok minden ingó és ingatlan vagyonával, a működésükhöz kapcsolódó gazdasági társaságokkal, adósságállományával együtt veszi át az állam.

A bizottság többséggel alkalmasnak tartotta a törvényt általános vitára.

Hirdetés