mareknepinteraranka02A minisztériumi átvilágítás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatékony működését segíti, és a Klik elnöke változatlanul élvezi a szaktárca miniszterének bizalmát. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkárság közölte az MTI-vel az Index írására reagálva.

Az Index szerint Szabó Balázs miniszteri biztos hetekig vizsgálta a közoktatás legfőbb irányító szervét. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról és elnökének tevékenységéről egyebek között azt írta, hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte. A jelentés személyesen az elnököt hibáztatja a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is.

A köznevelési államtitkárság közleménye szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyéves tevékenységét a minisztérium több szempontrendszert figyelembe véve vizsgálta, és értékelte. Az elkészült munkaanyagok, így az emberi erőforrások minisztere által megbízott miniszteri biztos részjelentései alapján meghozott intézkedések beépültek, beépülnek a központ mindennapi működésébe és a szervezeti és működési szabályzatába. Ide sorolható, hogy az elmúlt félévben jelentős mértékben nőtt a tankerületek rendszeres tájékoztatása és a tankerületi igazgatók továbbképzése, valamint az a decentralizációs lépés is, amely szerint a jövőben a megyeközponti tankerületek lényegesen nagyobb szerepet kapnak.

Kitért közleményében az államtitkárság arra is, hogy a kormány oktatáspolitikai célkitűzéseit maradéktalanul teljesítette. Létrejött az egységes tanügyi irányítás, jelentősen javult az iskolák szaktanári ellátottsága, eszközellátottsága, a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok is hozzájutnak a munkájukat segítő szakmai támogatásokhoz. Az intézmények fenntartása és működtetése kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá vált. Minden, az iskolák zavartalan működését veszélyeztető esetben a központ gyorsan és eredményesen avatkozott be. A korábbi átláthatatlan és igazságtalan viszonyokat jól jelzi, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt előzetesen felmérni, hogy az önkormányzatok különböző címeken mennyit fordítottak a köznevelési intézmények fenntartására, működtetésére. A Klik ebből adódó hiányait a költségvetés folyamatosan korrigálta és pótolta. A Klik elnöke változatlanul élvezi az emberi erőforrások miniszterének bizalmát – közölte a minisztérium.

Hirdetés