vizsgalErősíteni kell a kistelepülési önkormányzatok szabályozottságát és korrupció elleni védettségét, a vizsgált önkormányzatok mintegy fele ugyanis nem védett a korrupcióval szemben – tárta fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján közölt jelentés szerint a számvevők nyolc önkormányzat által alapított 12 önkormányzati hivatalt és a közös önkormányzati hivatalokat működtető valamennyi, összesen 96 községi önkormányzatot ellenőrzött. A települések állandó lakosainak átlagos száma 2018-ban 393 volt. Az önkormányzatok 2018. évi költségvetési bevételeinek átlagos összege 136 és fél millió forint.

A vizsgált 96 önkormányzatból 45 képviselő-testülete nem rendelkezett szervezeti és működési szabályzattal. A vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét további hat önkormányzat nem határozta meg, így az önkormányzatok 53 százalékánál nem volt garantálva 2018-ban a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés alapvető feltétele, a közpénz-felhasználás során a korrupció elleni védelem.

A 12 közös önkormányzati hivatal harmada nem hozott létre szabályszerű szervezeti és működési szabályzatot, az érintett közös önkormányzati hivatalok jegyzői nem garantálták a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés feltételeit, azaz így a közös önkormányzati hivatalok nem gondoskodtak a korrupció elleni védelemről a közpénz-felhasználás során. Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ 35 önkormányzat polgármesterének tett javaslatokat, ezek alapján kell intézkedési tervet készíteniük.

Hirdetés