navracsics_tibor03Már csak néhány technikai jellegű jogszabály megalkotása szükséges ahhoz, hogy lezáruljon a járási rendszer kialakításával kapcsolatos jogalkotási folyamat, a személyzeti kérdésekben a munka „dandárja” viszont csak most következik, mivel jelenleg is zajlik a járási hivatalvezetők kiválasztása.

Ezt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jelentette ki Nyíregyházán. A hivatalvezetőkkel kapcsolatos javaslatokat a megyei kormánymegbízottak gyűjtik össze, a kinevezéseiket pedig a tervek szerint december első felében vehetik át a szaktárcától az új hivatalok vezetői.

A járási hivatalok elhelyezése kapcsán már elkezdődött az egyeztetési folyamat az önkormányzatok és az illetékes kormányhivatalok között – számolt be a miniszter. Az erről szóló megállapodást eddig Bonyhádon és Nagykőrösön írták alá a felek, október 31-éig pedig több ilyen megállapodásnak kell megszületnie. Ha nem ez elmarad, akkor a kormányhivatal dönt a infrastrukturális feltételek megteremtéséről. A kormánymegbízott által meghozott döntés azonban megtámadható a bíróság előtt - emlékeztetett Navracsics Tibor. A cél az, hogy ne húzódjon sokáig a vagyonmegosztás és az infrastruktúra körüli esetleges vita, és lehetőség szerint év végéig tiszta kép alakuljon ki a fennálló helyzetről - modta.

A járási hivatalok részeként 300 helyszínen jönnek létre kormányablakok 2013 év végéig, és egységes arculattal, több mint kétezer ügycsoportban, egyablakos ügyintézés keretében fogadják majd az állampolgárokat - közölte a tárca vezetője. A kormány döntése értelmében január 1-jétől 175 vidéki járási és 23 fővárosi kerületi hivatal kezdi meg működését.

A járási rendszer kialakításának lényege, hogy ne az állampolgár menjen az ügy után, hanem a kormányablakok révén az ügyintézés legyen egyszerűbb és könnyebben elérhető az emberek számára – ismételte el Navracsics Tibor, és az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy az új rendszer kialakításakor a járások, valamint a helyi bíróságok és a katasztrófavédelmi kirendeltségek illetékességi területeinek összehangolására is figyelmet fordítanak. A szaktárca lépésről lépésre igazítja egymáshoz ezeket a rendszereket, illetve az illetékességi területüket.

Hirdetés