kim01Három település, Szeged, Ercsi és Dömös kivételével országszerte mindenhol sikerült megállapodni a működésüket 2013. január 1-jén megkezdő járási hivatalok létrejöttéről - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint október végéig 2750 önkormányzattal, azaz a települések 86 százalékával kellett megkötni a járási hivatalok felállításáról szóló megállapodást. Az átadás-átvétel alapján országosan mintegy tízezer köztisztviselő folytatja munkáját a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő járási, kerületi hivatalokban.

Szegeden és Ercsiben a képviselő-testület nem értett egyet a megállapodás megkötésével, Dömösön pedig a polgármester és az alpolgármester "egyidejű akadályoztatása" miatt nem történt meg az aláírás. Ezek esetében a megyei kormánymegbízottak határozattal fognak dönteni a járási hivatalok felállításához szükséges, megállapodásban rendezendő kérdésekről legkésőbb november 15-éig - közölte a KIM.

Mint írták, a járási székhelyeken létrejövő hivatalok a járás minden településén megteremtik az ügyintézés lehetőségét vagy állandó kirendeltség fenntartásával, vagy ügysegédekkel, akik hetente egy-két napon várják majd az ügyfeleket, többnyire a polgármesteri hivatalokban, továbbá az okmányirodák is változatlanul működni fognak ott, ahol eddig is.

A közigazgatási tárca tájékoztatása szerint a megállapodások aláírását követően, az év hátralévő részében is folytatódik a járási hivatalok működésének előkészítése. Ezekben a hetekben zajlk az egyeztetés például a hivatalvezetők személyéről, akiket várhatóan december elején nevez ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor.

Az igazi változást jövő év végére fogják megtapasztalni az állampolgárok, amikor a mostani okmányirodák bázisán megnyílnak a kormányablakok, amelyek a járási hivatalok integrált ügyfélszolgálataként biztosítják, hogy csaknem 2500 ügyet lehessen egy helyszínen intézni. Az országban 2013 végére mintegy 300 helyen jön létre kormányablak - írta a KIM.

Mint emlékezetes, a kormány nyáron döntött arról, hogy vidéken 175 járási, a fővárosban 23 kerületi hivatal jön létre. Így 30 évvel a járási rendszer megszüntetése után új szervezeti rendben és új céllal 2013. január 1-jével ismét létrejönnek a magyar közigazgatás egykor szerves egységeként működő járási hivatalok.

Hirdetés