tervepeitÉvek óta tömegével költöznek az emberek a Budapest-környéki agglomerációba, ahol a lakásépítések egyre élesebb konfliktusokhoz vezetnek. Az Építési és Beruházási Minisztérium elhatározta: még idén elkezdik felülvizsgálni a témához kapcsolódó építési szabályokat, írja a hvg.hu

Az érintett önkormányzatok nehezményezik, hogy a 2016 óta bevezetett szabályok értelmében nem tudnak beleszólni saját településképük alakulásába. Aki magának építkezik, annak egyáltalán nem kell engedélyt kérnie, az ingatlanfejlesztők pedig ezer négyzetméterig mentesülnek ez alól. Balogh Csaba gödi polgármester a lapnak azt mondta, ironikus, hogy a kútfúrás is szigorúbb feltételekhez kötött, mint egy 300 négyzetméteres lakóház felépítése.

Az önkormányzatok nem is ellenőrizhetik az építkezések szabályosságát. Ez a kormányhivatalok hatásköre, mégsem feltétlenül látják el, hiába lenne ez a helyiek érdeke.

Jelenleg a Lázár János által vezetett tárcához tartozik a településkép mellett a zöldterületek beépíthetőségének szabályozása, arra azonban már nincs ráhatásuk, hogy a beköltözők rohamával birkózó településeken a közoktatás és az egészségügyi ellátás biztosított legyen. Utóbbi a Belügyminisztérium hatásköre, ahogy az önkormányzatok is e tárca alá tartoznak. A közlekedés megoldásáért az Ipari Minisztérium felel, de Vitézy Dávid államtitkár egyelőre annyira elfoglalt új feladata áttekintésével, hogy nem tudott nyilatkozni korábbi kedvenc témájáról, az elővárosi közlekedésről.

A három minisztériumon túl is van még állami bába: a vidékfejlesztést Navracsics Tibor irányítja, elvileg. A HVG-nek Lázár minisztériumából azt írták, a kiköltözés kérdését „komplexen szükséges kezelni”, egyébiránt emlékeztettek arra, hogy ők csak egy részterületért felelnek, ott próbálnak rendet tenni.

(444.hu)

Hirdetés