nagyistvan3Kiemelt kormányzati cél a helyi közösségek, a saját sorsát kezében tartó, döntéseiért felelősséget vállaló vidéki polgárság megerősítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a KDNP Önkormányzati Tanácsának őszi konferenciáján, csütörtökön, Győrben.

A miniszter beszédében arra emlékeztetett, hogy a magasabb életminőséget, szolgáltatásokat nyújtó magyar vidék jövőjét akkor helyezzük biztos alapokra, ha a hazai és uniós forrásokkal gazdaságélénkítő beruházásokat, a befektetők számára pedig vonzó beruházási környezetet teremtő fejlesztéseket támogatunk. Hozzátette: elsődleges szempont, hogy a lehető legkisebb adminisztrációs teher mellett nyújthassanak be kérelmeket a pályázók.

Nagy István kiemelte, a Vidékfejlesztési Program 5 pályázati felhívásán keresztül eddig 1873 helyi önkormányzat fejlesztéseit, beruházásait támogatta a minisztérium. A megítélt támogatás összege meghaladja 81 milliárd forintot, amelyből mintegy 55 milliárd forintot már kifizettek – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István arról is beszélt, hogy jelenleg 310 termelő piac működik országszerte, a „Helyi piacok és közétkeztetés fejlesztése” című felhívás keretében pedig 395 kérelmet támogatott az agrártárca. Emellett a minisztérium a „Településkép, közösségi tér fejlesztése” című felhívásra beérkezett 452 támogatott kérelmen keresztül mintegy 15 milliárd forinttal segítette azokat a beruházásokat, amelyeknek köszönhetően falvaink, vidéki városaink mindinkább felvehetik a versenyt életminőségben Európa településeivel. Kifejtette: fontos, hogy a fiatalok meglássák a vidék szépségét, a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Az élhető környezet és az összetartó helyi közösség egyaránt arra ösztönzi a fiatalokat, hogy itthon maradjanak, Magyarországon dolgozzanak, szülőföldjükön alapítsanak családot és a hazájukban boldoguljanak - hangsúlyozta az agrárminiszter.

(AM Sajtóiroda)

Hirdetés