ablakA kormány felülvizsgálja a kormányablak-hálózatot, hiszen a kisebb méretű ügyintézési helyszínek a magas várakozási idő miatt csak ügyfélpanaszokat generálnak, ezért alulméretezett kormányablakokra nincsen szükség – mondta a Rádió Orientnek György István fővárosi kormánymegbízott.

Telefonos applikáció segíthet az állampolgároknak?

Az elmúlt években az országban több mint 290, a fővárosban pedig 30 kormányablakot alakítottak ki, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb méretű 4-5 ablakos irodák nem tudják hatékonyan ellátni feladatukat, ezért is döntöttek már korábban arról, hogy a 3 Tescoban található, kisebb helyszíneken lévő kormányablakokat bezárják. Mint azt György István elmondta, jelenleg is zajlik egy vizsgálat, amelynek célja megállapítani a kormányablakok hatékonyságát, hiszen alulméretezett irodákra azért nincs szükség, mert csak az ügyfelek panaszaira ad okot a hosszabb várakozási idő miatt.

A kormánymegbízott kifejtette, hogy Budapesten az átlagos várakozási idő 19,5 perc, míg a legkevesebb 6, addig a legtöbb 37 perc. Amikor azonban az állampolgár sorra kerül, az ügyintézési idő már gyorsabb, átlagosan 9 perc. A 18-20 ablakos ügyintézési helyszíneken hatékonyabban tudnak dolgozni a kollégák ‒ mutatott rá a szakember.

György István további terve egy olyan telefonos applikáció kifejlesztése, amely a fővárosban segít az állampolgároknak kiválasztani, hogy adott időpontban, adott ügytípusban hol a legkevesebb a várakozási idő, így azt a kormányablakot tudja felkeresni az illető. A kormánymegbízott elmondta, az elképzelést már Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár figyelmébe is ajánlotta.

Új helyet kap a Közlekedési Múzeum

Augusztus elején írta ki a kormány a nemzeti építészeti tervpályázatot az új Közlekedési Múzeum elkészítésére, amely Kőbányán, az egykori MÁV északi járműjavító üzemének területén kap helyet. A pályázatra mind hazai mind külföldi építészeti irodák is jelezték már érdeklődésüket – mondta György István, aki a számos szakterületről érkező 16 fős bíráló bizottság tagja. Mint mondta, a résztvevők szeptember 10-ig adhatják be pályázatukat és a bizottság szeptember 21-én választja ki a pályázatban résztvevő 15 vállalatot. A terület olyan megújuláson megy keresztül, amely nemcsak Kőbánya presztizsét, látogatottságát emeli, hanem országos viszonylatban is sok érdeklődőt vonz, sőt európai hírű pihenő- és kultúrpark lesz – mutatott rá.

Légitársaságok ellen indított eljárást a kormányhivatal

Számos egyedi panasz után ‒ amelyek többsége járatkésések, kisebb többsége törlések és a járatba való beszállás visszautasításával kapcsolatosak – ezúttal maga a kormányhivatal indított fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Wizz Air, valamint a Ryanair ellen poggyász-szállítással kapcsolatos panaszok miatt. Mint azt György István elmondta, a hivatal egyéni sérelmeket nem tud orvosolni, de közvetett módon ki tudja azokat kényszeríteni, amennyiben igazolódik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat.

A vizsgálat már a végfázisban van, a határozatok napokon belül megszülethetnek, súlyosabb esetben pénzbírság kiszabására kerülhet sor – tette hozzá a kormánymegbízott.

Az utasok a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályánál tehetnek panaszt elsősorban az V. kerületi hivatalban.

Hirdetés