doki0Sok gyakorlati nehézség van a háziorvosok rendelési idejével kapcsolatban. Főleg a helyettesítések miatt válhat az alapellátásban dolgozó orvosok rendelési ideje nehezen követhetővé –  mondta az Inforádiónak Papp Magor házirorvos.

Előfordul olyan is, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg, vagy nem egyértelmű, mikor rendel –  mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Sok helyen pedig nincs nappali ügyeleti ellátás, ami miatt a háziorvosok egyszerre rendelnek és ügyelnek is –  véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, egykori OEP) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő –  mondta Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is. 

„Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni. Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni" –  emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ANTSZ, a jelenleg kormányhivatal, a NEAK, és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori –  mondta Papp Magor. „A NEAK-al kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, aminek a ellátását el kell végezzük. Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk" – hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani.

Helyettesítés

„Kapunk egy havi finanszírozást a NEAK-tól, és abból ki kell kalkulálni a működés kereteit és a fizetéseket. Ugyanakkor a szabadság idején helyettesítő kollégát ki kell fizetni, ezért szokott gyakran előfordulni, hogy oda-vissza helyettesítik egymást a kollégák. Ilyenkor lehet változás a rendelési időkben. A betegek részéről viszont érhető az, hogy ők pedig szeretnék előre tudni, hogy mikor tudnak egy-egy szolgáltatáshoz hozzáférni. Nagyon sok kolléga az interneten publikálja a rendelési időt és annak módosulását" –  mondta. Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel.

A rendelési időben a törvény szerint ott kell lenni

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ismeri a problémát, de szerinte ennek nem lenne szabad előfordulnia. A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen. Ez alól kivétel, ha ki kell menni egy súlyos esethez - ma már egyre kevesebb szükség van rá, hiszen a sürgősségi ellátás a legtöbb helyen működik 0-24-ben -, vagy ha helyettesítés van más időben, amit viszont előre ki kell írni - mondta Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt is jelezte, hogy a felnőttellátásban szinte minden orvos négy órát rendel egy nap. A házi gyerekorvosi rendszerben előfordul, hogy 2,5– 3 órákat rendelnek, tehát nem tartják be mindenhol a négy órás rendelési időt.

„Ez mindig a helyi ANTSZ kontrollkörébe tartozik, ők adják ki a működési engedélyt, és abba bele kell írni a pontos rendelési időket. Ha ők ezzel nem értenek egyet, akkor nem adnak működési engedélyt. Ha kiadták, akkor pedig elfogadták a kiírt rendelési időt, amelyet minden körülmények között be kellene tartani" –  emelte ki. A lényeg tehát az, hogy lehet eltérő rendelési idő orvosonként, csak világosan fel kell tüntetni azt. A felnőtteknél majdnem mindenhol 8-12-ig, és délután vagy 3-tól 7-ig, vagy 4-től 8-ig rendelnek - mondta.

Hiányzik a nappali ügyelet és a szabályozást is pontosítani kell

Sok helyen nincs nappali ügyeleti ellátás, emiatt fordul elő, hogy a háziorvos sürgős esetek miatt megszakítja a rendelést –  véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Békássy Szabolcs szerint hogy ezt elkerüljék, pontosabban kellene szabályozni a rendelkezésre állási időt is.

Az ügyeleti szolgáltatás hétköznapi elérhetősége nagy különbségeket mutat, holott az alapellátási törvény meghatározza, hogy a rendelési feladatok rendelési időn túli ellátására az önkormányzatoknak ügyeleti szolgálatot kellene biztosítani. Ez azonban gyakran nincs, és ilyenkor a háziorvost riasztják, aki tehát ilyenkor egyszerre rendel és ügyel is.

„Küzdünk ez ellen, szerintünk ez szakmailag nem elfogadható. Elengedhetetlennek tartjuk annak szabályozását, hogy az ügyeleti ellátás ténylegesen kinek a kompetenciájába tartozik" – fejtette ki Békássy Szabolcs.

Javasolják az ügyeleti szolgáltatás egységes elérhetőségét, valamint jogszabályban meghatározni azt, hogy mi számít rendelési időnek és rendelkezésre állási időnek.

A háziorvosi rendelési időt a jogszabályok hetente legalább 15 órában, naponta legalább 2 órában szabják meg. Ezen túl egy úgynevezett rendelkezési időt definiálnak, de ennek pontos szabályait nem határozták meg egyértelműen.

(inforadio.hu)<

Hirdetés