zongor_gabor02Bizonyos dolgok nincsenek még a helyükön, finomhangolásra van szükség, de alapvetően csak finomra – mondta dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára, a TÖOSZ Tolna megyei polgármesteri fóruma után.

A főtitkár elmondta: a kormány szándéka, hogy a működési kiadások fedezete álljon rendelkezésre, mégis sok település volt kénytelen hiánnyal tervezni. A kormány felé elvárás, hogy a hiányzó forrást biztosítsa.

A polgármesterek által megfogalmazottak alapján a legfontosabb rendezendő témák között említette a közös hivatalok dolgozói létszámát a kistelepüléseken, az óvodákat, az orvosi ügyeleteket. Rendezni kell a gyermekétkeztetés, illetve a bejáró iskolások utáni hozzájárulások elszámolását az önkormányzatok között. Megítélése szerint a minisztériumok nyitottak a felvetésekre, néhány hónapon belül úgymond kisimulhatnak ezek az ügyek.

Az adósságrendezésről elmondta: egyetértenek azzal, hogy az adósságot fel nem halmozó önkormányzatok is részesüljenek valamilyen kormányzati támogatásban. A TÖOSZ e témában is szeretne segítő javaslatokat tenni.

Húzni kell a nadrágszíjon

Peszt Attila, Udvari polgármestere, a TÖOSZ Tolna megyei tagozatvezetője elmondta: a szekszárdi vármegyeházán rendezett fórumra nemcsak a 43 megyei TÖOSZ-os település, hanem valamennyi megyei önkormányzat meghívást kapott. A faluvezető szerint a legfontosabb kérdés az önkormányzatok anyagi helyzete. Úgy érzékelik, hogy a költségvetések meglehetősen szorosak. A települések meghúzzák a nadrágszíjat, de további központi támogatásra is szükség lenne. Szerinte az önkormányzatokat inkább a reménykedés jellemzi.

(teol.hu)


Hirdetés