iskol0Hiába szeretné 228 nagyobb, tehetősebb település állami kézbe adni iskoláit, azokat nem veszi át automatikusan az állam. Az önkormányzatok pénzügyi helyzetét egy tárcaközi bizottság vizsgálja, és előfordulhat, hogy csak részben kerül a működtetés az államhoz - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

Egy hat fős tárcaközi bizottság foglalkozott az iskolák nyilatkozataival, ezek elbírálása folyamatban van, a döntést követő napon értesíteni kell a településeket. A településeknek 9 nap áll rendelkezésükre azt eldönteni, hogy tartják-e magukat az eredeti szándékukhoz, vagy elállnak attól - mondta Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője. Hozzátette: ezért még nem lehet megmondani, hogy valóban 228 település iskoláját kell-e pluszban működtetni. Ha ez szükségessé válik, akkor a források hozzárendelése felmerül, hiszen az is a nyilatkozatokkal kapcsolatos döntések függvénye, hogy milyen, az önkormányzatot terhelő hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel veszi át az állam az adott oktatási intézményt.

A megbízott vezető megerősítette: a 3000 főnél nagyobb települések esetében, ha átveszi az állam az intézmény működtetését, akkor lehet ennek olyan feltétele, hogy az iskola költségeinek valamekkora részét az önkormányzatnak kell fizetnie. Az érintett 228 iskolát kész átvenni az állam, de esetükben tehát döntés lesz arról, hogy hozzá kell-e járulni a költségekhez. 

A kisebb települések esetében lehet fordított a helyzet, vagyis az önkormányzat dönthet úgy, hogy szeretné a továbbiakban is működtetni az iskoláját, ám a település pénzügyi helyzetét felmérve a miniszter hozhat olyan döntést, hogy nem maradhat az intézmény finanszírozása a településnél, mert nem tudnák biztosítani a működés költségeit.

Amennyiben minden iskolával kapcsolatban megszületik a döntés, akkor lesz látható, hogy ez mekkora állami forrást igényel, és a szükséges pénzt az állam biztosítani fogja - mondta Marekné Pintér Aranka.

Hirdetés