eloge2Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségi programok keretében, a Belügyminisztériumban megrendezett 2021.november 10-ei ünnepélyes konferencián a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatokért járó elismerések mellett Magyarországon első alkalommal vehettek át Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet a sikeresen pályázó önkormányzatok.

A hazai és nemzetközi érdeklődők által online, élőben is követett konferencián a magyar önkormányzatok legjobb teljesítményeit, innovatív új megoldásait ismerhették meg a résztvevők. Az ünnepélyes eseményen két, az Európa Tanács módszertanán alapuló pályázati program nyertesei vehették át elismeréseiket.

Az önkormányzatok számára rendezett eseményen többek közt részt vett és beszédet mondott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Dr. Juhász Hajnalka, az Európa Tanács Miniszteri Bizottság magyar elnökséggel összefüggő nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja, Alina Tatarenko az Európa Tanács Demokratikus Kormányzás Részlegének vezetője, Niall Sheerin az Európa Tanács Szakértői Központjának projekt koordinátora, Kojsza Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető-kormánytanácsos a Miniszterelnökség, Területi Közigazgatás Működtetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága részéről, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és dr. Szigeti László, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati alelnöke.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját 2008 óta hirdeti meg folyamatosan az önkormányzatok körében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Az idei évi megvalósításban a Belügyminisztérium, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, az Autonómia Alapítvány,  a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány, és az Országos Polgárőr Szövetség vettek részt.

A Program keretében ebben az évben azokat a már bizonyított jó önkormányzati gyakorlatokat vártuk, amelyek a járvány utáni újrakezdésben lehetnek hasznukra más önkormányzatoknak, függetlenül attól, hogy a járvány alatt, vagy előtte találták ki és próbálták ki azokat. Elvárásunk volt, hogy minimum egy éves bizonyított hatékony, hatásos, mások számára átvehető és megismételhető önkormányzati gyakorlat legyen négy témában: idősellátás, önkormányzati innovációk, bűnmegelőzés, közbiztonság valamint társadalmi felzárkózás területein.

Az írásbeli értékelést és a helyszíni látogatásokat követően versenyezhettek egymással az önkormányzatok a prezentációs döntőn, ahol 10-10 percben mutatták be jó gyakorlataikat. A díjak odaítéléséről ezt követően született döntés, 11 önkormányzat 12 pályázata részesült elismerésben.

A díjak pénzügyi fedezetét támogatásként valamennyi területen a Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította. A díjat a jó gyakorlat céljaival egyező célokra használhatják fel az önkormányzatok, az idei év legjobb önkormányzati gyakorlatai kategóriánként:

Önkormányzati innovációk (az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával):

 1. Ipolytölgyes Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
 2. Püspökszilágy Község Önkormányzata – 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata – 500.000,- Ft

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok (A Belügyminisztérium támogatásával):

 1. Páty Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
 2. Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat – 500.000,- Ft

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlatai kiemelten az otthoni szolgáltatások és ellátások jó gyakorlatai (az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával):

 1. Jánoshida Község Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
 2. Budakeszi Város Önkormányzata– 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat – 500.000,- Ft

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok – szegénység elleni küzdelem munka biztosításával, munkahelyteremtéssel a település közösségének hasznára (A Belügyminisztérium támogatásával.)

 1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata – 1.300.000,- Ft
 2. Szigetvár Város Önkormányzata – 1.000.000,- Ft
 3. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – 700.000,- Ft

ELoGE – Európai Kiváló Kormányzás Védjegy Kapcsolódó rendezvényünkön, az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (European Label of Governance’ Excellence – ELoGE) ünnepélyes díjátadó ünnepségén az idei évben vehették át először azok az önkormányzatok az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet, amelyek a szigorú nemzetközi szabványok mentén teljesítették a program feltételeit.

A TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosok Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány képviselői alkotják a Magyar Nemzeti Platformot, amelynek tagjai döntéshozó fórumként szakértők közreműködésével ítélik oda évről-évre a Védjegyet, amit egy kristály dodekaéder szobor szimbolizál, rajta a Jó Kormányzás 12 alapelvével. A Védjegyet azok az önkormányzatok nyerhetik el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvének megfelelnek, és teljesítik a felhívásban foglalt feltételeket. A feltételeket pedig bizonyos dokumentumok benyújtásával, valamint a helyi emberek, a választott képviselők és a hivatal munkatársainak megkérdezésével lehet teljesíteni. És természetesen nemcsak megkérdezni kell őket, hanem elégedettségükről kell, hogy beszámoljanak. A Védjegy azt tanúsítja, hogy az azt elnyerő helyi önkormányzat az önkormányzás egy minőségileg magasabb szintjét érte el – ami büszkeség az önkormányzat és az egész település számára.

Magyarországon elsőként elnyerte az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet, az ELoGE-t: Alsómocsolád Község Önkormányzata, Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, Hollád Község Önkormányzata, Méhkerék Község Önkormányzata, Szamossályi Község Önkormányzata, Újszász Város Önkormányzata.

Gratulálunk a nyertes önkormányzatoknak!

A programokról bővebben:www.legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu

www.toosz.hu/eloge

(TÖOSZ)

Hirdetés