aktakBefejeződött a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda megbízásából végzett kutatás, mely az önkormányzatok közötti együttműködést és ennek koordinációs mechanizmusait vizsgálta meg.

Napjainkban az önkormányzati feladatellátás módja és ezzel összefüggésben az önkormányzatok közötti együttműködés Európa szerte egy gyakran vitatott kérdés mind a tudományos diskurzusokban, mind pedig a közigazgatási szakemberek körében. Az önkormányzati koordináció vizsgálatánál a kutatásban az olyan koordinációs megoldásokra összpontosítottunk, amelyek elősegítik, hogy az izolált önkormányzati működés, közfeladat-ellátás helyett erősödjön a településeken átnyúló, szorosabb együttműködés a településfejlesztés és önkormányzati feladatellátás terén. Az önkormányzati koordináció megerősítése révén egy sor olyan probléma orvosolható, amelyek részben a nem hatékony közszolgáltatás-nyújtás szervezéséből, illetve a települések eltérő adottságaiból fakadnak. Az önkormányzati együttműködés révén csökkenthető a településeken elérhető közszolgáltatások közötti különbség.

Az önkormányzati együttműködések támogatása érdekében a kutatás gyakorlati célja, hogy feltárja a helyi önkormányzatok közötti együttműködési gyakorlatokat és koordinációs mechanizmusokat. A koordinációs struktúrák vizsgálatán keresztül a kutatás mélyebb ismeretet kíván nyújtani arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek ösztönzik és gátolják az önkormányzatok közötti együttműködéseket. A kutatás a feltárt eredményeken keresztül segítséget nyújt annak megértésében, hogy milyen tényezők biztosíthatják az önkormányzatok közötti kölcsönösen előnyös, eredményes és fenntartható együttműködést.

A Jelentés itt olvasható

Hirdetés