pintersandorDr. Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére az egyházi vezetők 2020. szeptember 22-én lehetőséget kaptak arra, hogy párbeszédet folytassanak a „Felzárkózó települések” program előrehaladásáról és azzal kapcsolatos tapasztalataikról.

A „Felzárkózó települések” hosszú távú programját 2019-ben indította a kormányzat, amelynek célja a 300 leghátrányosabb helyzetű magyarországi település felzárkóztatása, szociális- és infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, és az ott élő emberek és közösségek életében pozitív, előremutató változások előidézése, a fogantatástól a foglalkoztatásig terjedő íven. A települések szakaszosan kerülnek bevonásra, 2019-ben 31, 2020-ban pedig már 67 településen valósulnak meg a felzárkózási intézkedések.

Az érintett településeken 320 ezer ember él, és ötezer gyerek születik évente, többségében roma családokba. A kiválasztott helyszínek az észak-keleti, dél-nyugati országrészekben összpontosulnak, ahol a gazdasági elmaradottság és szakemberhiány a társadalmi problémák sűrűsödésével párosul.

A program végrehajtását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a megvalósításban egyházi és civil szervezetek működnek közre. A történelmi egyházak és karitatív szervezeteik különösen nagy szerepet vállalnak a települési programok megvalósításában.

A belügyminiszter köszöntőjében ismertette az első év főbb eredményeit, többek között a védőnők megerősítését, a megvalósított szűrőprogramokat, sportpályák építését, a kiskertprogramokat, illetve a közfoglalkoztatás szerepvállalását. Hangsúlyozta: a bevont településeken cél a teljes foglalkoztatás elérése, továbbá a megművelhető területek művelésbe vonása, a településkép rendezése. Kiemelte, hogy az emberekkel való közvetlen kapcsolat kialakításában, motivációjuk felkeltésében továbbra is számít az egyházak szerepvállalására.

A Belügyminisztériumban tartott tanácskozáson beszédet mondott Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos. Továbbá felszólaltak a programban résztvevő nagyobb egyházak, a katolikus, református, evangélikus, görög katolikus, baptista felekezetek képviselői is, megerősítve elkötelezettségüket a hátrányos helyzetű települések és emberek felzárkóztatása mellett.

(Belügyminisztérium)

Hirdetés