farkasflorian szaboerikaA nyáron országosan kilencvenöt roma referens kezdhette meg munkáját a járási és fővárosi kerületi hivatalokban. A magyar közigazgatásban még soha nem volt példa arra, hogy a közigazgatás roma referenseket alkalmazzon a romák segítésére.

A járásokban bevezetett roma referensi rendszer bevált, a járások nagyjából felében alkalmaznak roma referenst - közölte sajtótájékoztatóján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára, Szabó Erika. Elmondta: a rendszer bevezetése a magyar közigazgatásban úttörő jellegű. Még soha nem volt példa arra, hogy a közigazgatás roma referenseket alkalmazzon, hogy a romákat segítse az ügyintézésben.

A roma referensek 15 százalékának van felsőfokú végzettsége. Általában a hatósági osztály munkatársaiként dolgoznak. Kapcsolatot tartanak a szakigazgatási szervekkel, civil szervezetekkel, valamint részt vesznek a gyámügyi ügyintézésben. Több megyében a roma referensek figyelemmel kísérik a roma közösségek számára nyitott támogatási és pályázati lehetőségeket, és ezekről tájékoztatják is az ott élő romákat. „A roma referensek által a roma lakosságnak nyújtott szolgáltatás bevált” - jelentette ki Szabó Erika.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián országgyűlési képviselő (Fidesz) sikertörténetnek nevezte a roma referensek alkalmazását. Szerinte sokkal sikeresebb, hatékonyabb azoknak az ügyeknek az intézése, amelyek más esetekben konfliktussal is járhattak. Azt is elmondta, hogy a referensek ügyfelei között nem kizárólag romák vannak.

Hirdetés