borospeternemkkksz01Januári bérrendezést szeretnének a szociális ágazatban dolgozók, azt kérik, hogy az egészségügyben alkalmazott bértáblához hasonlót alkalmazzanak esetükben is. A szociális terület szakszervezetei szerda délelőtt szakmai és ágazati egyeztetést folytattak az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkárságával.

A szerdai egyeztetésen a munkavállalói érdekképviseletek megfogalmazták elvárásaikat a kormánynak az idei és a 2014-es kereseti helyzetre vonatkozóan. A közszolgálatban dolgozókat képviselő több szakszervezet egyszeri, keresetpótló juttatást szeretne a munkavállalóknak 2013-ra, 2014-re pedig 20 százalékos béremelést. Jelezték azt is, hogy szerintük a szociális területen speciális életpályarendszert kellene kialakítani. Ennek összeállításához felajánlották szakértőik segítségét.

A szociális szféra bérrendezésének forrásigénye mintegy harmincmilliárd forint lehet – mondta a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Boros Péterné szerdán. Szerinte csak a mielőbbi bérrendezéssel lehet megakadályozni a dolgozók elvándorlását külföldre vagy más területekre. Boros Péterné azt is elmondta: a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével, a Független Egészségügyi Szakszervezettel, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetével közösen kezdték meg a tárgyalásokat a kormánnyal

A találkozón az idei keresetek elmaradt növelésére fenntartották az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban a munkavállalói oldal által korábban követelt béren kívüli juttatás igényét - ismertette a főtitkár. Azt kérik, hogy ez minden szociális területen foglalkoztatott munkavállaló számára legyen egységesen 120 ezer forint, Erzsébet-utalványban. A főtitkár hangsúlyozta: az érdekképviseletek az ágazati egyeztetés intézményesített kereteinek kialakításáról, a szociális ágazat bérrendezéséről és egy ágazati életpályamodell kidolgozásáról tárgyaltak az Emmivel, valamint arról, hogy dolgozzanak ki egy ágazati keret kollektív szerződést a közszférában dolgozók számára. A szakszervezetek szeretnék elérni azt is, hogy a közszféra munkavállalói 2013-ban egyszeri, keresetpótló juttatásban részesüljenek.

Hirdetés