tallai_andras04Az önkormányzati rendszer átalakításáról és az adósságrendezésről tartottak konferenciát a kormány és az önkormányzatok képviselőinek, valamint az Állami Számvevőszék elnökének részvételével a Világgazdaság című napilap szervezésében Budapesten - adta hírül az MTI.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára áttekintette az önkormányzatok eladósodásának történetét, amely a gazdasági világválság hatására már működési zavarokat okozott a települések működésében. Az önkormányzati rendszer átalakítása emiatt elkerülhetetlenné vált - tette hozzá.

Elmondta: újraszabályozzák az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztást, így az állam több feladatot fog ellátni. Január elsejétől az önkormányzatok egy évnél hosszabb lejáratú hitelfelvétele és kötvénykibocsátása engedélyköteles lesz.

Az állam az elmúlt két évben – az adósságátvállalást megelőzően - több százmilliárd forinttal támogatta az önkormányzatok működését és fejlesztéseit – jelentette ki Tállai András. Az önkormányzatok hitel- és kötvénytartozása tavaly megközelítette az 1200 milliárd forintot – tette hozzá. A kormány döntése nyomán teljes egészében átvállalják azon települések adósságát, egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatással, ahol legfeljebb 5 ezren élnek. Ez 1700 önkormányzatot érint, és csaknem 100 milliárd forintot tesz ki.

Öt ezer fő felett 40-70 százalék közötti mértékben vállalja át az állam az adósságot, így egyfajta adóstársa lesz az önkormányzatoknak – fogalmazott Tállai András. Ez a lépés csaknem 300 önkormányzat több mint 514 milliárd forintnyi adósságát érinti. A konszolidáció nem érinti - egyebek mellett - az uniós fejlesztések önrészét. Várhatóan a jövő év közepére a felére csökken az önkormányzatok adósságállománya, ez likviditási könnyebbséget jelent majd.

Az államtitkár részletesen szólt az új, feladatfinanszírozási rendszerről is. Ez például nem teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok működési hiányt tervezzenek. Szinte teljesen megszűnik a normatív finanszírozás, kivéve a szociális ágazatot. Az államtitkár bejelentette, hogy 2013-tól 68 ezer helyett 102 ezer forint lesz az önkormányzatok számára biztosított étkeztetési támogatás.

Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta, a járási hivatalok számos feladatot átvesznek a jegyzőktől, így például az okmányirodai, gyermekvédelmi, gyámügyi, egyes szociális és támogatási feladatokat, valamint bizonyos köznevelési igazgatási, kommunális és állategészségügyi feladatokat. A kormányzat tervei szerint a jövő év végére mindenhol kormányablakok váltanák fel az okmányirodákat - tette hozzá. A járási hivatalokba csaknem tízezer köztisztviselő kerül át.

Az Állami Számvevőszék minden olyan megoldást támogat, amely az önkormányzati adósságcsapda legyőzését szolgálja – fogalmazott a konferencián Domokos László, a szervezet elnöke. Álláspontja szerint "az eladósodás a mai problémáink legfőbb forrása és a jövőbeni fejlődésünk elsőszámú kerékkötője. A hitelre épített légvárgazdálkodás nem fenntartható, ki kell törni az adósságspirálból". Az ÁSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az államadósság – beleértve az önkormányzatokat is - 8800 milliárd forinttal nőtt 2006-2010 között, ebből 6600 milliárd forintot tett ki a kamatok és a járulékok kifizetése.

Hirdetés