szakrendA Kórházszövetség legutóbbi kongresszusán terítékre kerültek - többek között -  az ügyeleti ellátás anomáliái is. Paller Judit országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az ügyeleti ellátás zökkenőmentes bonyolítása nem csak a betegellátásszervező felelőssége, hanem az abban résztvevőké is.

Mivel az ügyelet havi ciklus szerint zajlik, a feladatra a vis maior esetek kivételével felkészülhetnek az intézmények. Együttműködésre kérte a Pest megyei és a fővárosi intézmények vezetőit, mert mint fogalmazott, enélkül nem fogják tudni biztosítani az ügyeleti ellátást.

Éger István hozzászólásában úgy vélte, az ügyeletek zökkenőmentes ellátásának legnagyobb akadálya, hogy "az önkormányzatok százféleképpen gondolkoznak erről". Ugyanakkor a lakosság egészségkulturájának fontosságát hangsúlyozva megjegyezte, amíg nem lesz felmenő rendszerben egészségtan-oktatás, addig nincs az a pénz, ami kellő sürgősségi kapacitást eredményez.

Szócska Miklós kifejtette, az önkormányzatok is a központilag szervezett ügyeleti ellátást tartják a leghelyesebbnek, így ebben változások várhatók. A kórházi ügyelet újragondolása érdekében pedig a Kórházszövetséggel és térségi kórházakkal fognak együtt dolgozni.

Stabil az új intézményrendszer

A szakállamtitkár elmondta, túl vannak a hatékony intézményi forma, a háttérintézmény-rendszer felállításán - ez egy stabil rendszer, aki az ideiglenességében bízik, az téved. A problémákkal kapcsolatban józan mértékletességet és kitartást kért. Arról beszélt, hogy holnapra nem tud életpályát ígérni, de tavalyi is volt béremelés, idén is lesz. Lesz forrás az uniós projektekre, így most már a projektmenedzsereken múlik, hogy a fejlesztések időben fejeződnek-e be. Komoly kihívásnak nevezte a működési adatbázisok letisztítását, és egységes ágazati informatikai rendszert ígért.

Szólt arról, hogy most már láthatóvá vált, hogyan terjedtek el a beszerzési modellek, s az hogy, nem "szívózik" rajtuk, nem jelenti azt, hogy nem is lehetne. Ezek a modellek ugyanis hosszú távon nem fenntarthatóak és nem a kórházak érdekeit tükrözik. Hozzátette, mindazonáltal korrekt megállapodásra törekednek az egészségipari szereplőkkel. A határon túli ellátásról szólva megjegyezte, azon lesznek, hogy ezt úgy használják ki az ország érdekében, hogy ne veszélyeztesse a rendszerünk fenntarthatóságát

Adósságrendezés helyett kiegyensúlyozott látásmód

A kórházi tartozások kfizetésének tervezett ütemezéséről érdeklődött Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Emlékeztett rá, hogy az utóbbi időben több fórumon elhangzott, év vége előtt ne nagyon számítsanak  a beszállítók plusz forrásra, noha  a kintlévőségek 10 százaléka már most is 365 napon túli, 30 százaléka pedig 180 napon túli tartozás.

Szócska Miklós úgy válaszolt, látják a dátumokat, dolgoznak rajta. A gazdasági társaságok visszaalakításával jelentős adósságoktól szabadították meg a rendszert,  az intézmények stabilan fognak működni, s a kiegyenesúlyozott látásmódot mindekinek magáévá kell tennie.

(napi.hu)

Hirdetés