vizsgAz Állami Számvevőszék első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását.

A 3197 önkormányzatot és 1284 önkormányzati hivatalt érintő rendszerszintű értékeléssel, illetve többszintű tanácsadó tevékenységével az ÁSZ a COVID-19 világjárvány időszakában nyújtott támogatást a szabályok betartásához, ami megalapozza, illetve elősegíti az önkormányzatok hatékony feladatellátását.

Az ÁSZ értékelésének és tanácsadásának eredményeként összesen 1055 önkormányzatnál a vezetők (polgármesterek, elnökök, jegyzők) már 2020-ban intézkedéseket tettek a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítése, kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei.

Az ÁSZ értékelése és iránymutatása – a csalásmentes környezet szilárdabb biztosítása érdekében, az alapvető integritási feltételek területén – további 1329 önkormányzatnál mutat rá fejlesztési lehetőségre a vezetőknek, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés