mosz logoA Magyar Önkormányzatok Szövetsége alternatív tervet tett közzé az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. A terv négy pillére közül a legfontosabb a társadalmi szolidaritás megerősítése.

Facebookon közvetített prezentációján a MÖSZ társelnöke, Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére. Mint mondta, nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az EU-tól, szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei.

Karácsony Gergely szerint, míg a kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek. Tervük négy pillére épül, amelyek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák erre a célra.

Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.

Karácsony Gergely példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének.

Beszélt továbbá arról, hogy két centrumkórház kialítására 300 milliárd forintot, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 100 milliárd forintot terveznek. Emellett óvodai és iskolai esélyegyenlőség javítására 290 milliárd forintot adnának.

Prezentációját azzal zárta, hogy tervük célja az uniós pénzek okos felhasználásával egy igazságosabb, a jövő iránt elkötelezett országot kialakítani. Tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.

A prezentáció anyaga itt elérhető »

Hirdetés