euuuA praxiskezelőnél összesen 6708 háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxist regisztráltak – ez derül ki Végvári Tamásnak, az Országos Kórház-főigazgatóság (Okfő) Alapellátási Igazgatósága egészségügyi alapellátási igazgatójának​ leveléből. Az érintett háziorvosi praxisok 85,6 százalékát felvették kollegiális praxisközösségbe, az érintett fogorvosi szolgálatok esetében ennek aránya 77,8 százalék.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke erre reagálva a Világgazdaságnak elmondta: az iskolafogászatok helyzete most még zavaros, hiszen ők nem rendelkeznek praxisjoggal, s kollegiális praxisközösségbe sem tudnak belépni.

Ezek területi ellátás nélküli fogászatoknak számítanak, intézményekhez kötődnek, ezért esetükben csupán 30 százalékos bérfejlesztésre volt most lehetőség. Hasonló cipőben járnak a megbízási szerződéses szak- és intézményi ellátók is.

A házi gyermekorvosok 90 százaléka praxisközösségben folytatja a munkát – erről a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, Havasi Katalin beszélt a napokban. Hozzátette: ahogyan a felnőtt- és vegyes praxisokhoz, úgy a gyermekeket ellátó háziorvosokhoz is megérkezett – januárig visszamenőleg – a többletfinanszírozás. A HGYE felmérése szerint szoros együttműködés mellett a gyerekorvosok 42 százaléka döntött.

A felmérésből kiderült az is, hogy a házi gyermekorvosok 46 százaléka szerint bármilyen praxisközösség működőképes lehet, ám tízszeres az elfogadottsága a homogén praxisközösségnek, azaz jóval többen vannak, akik csak gyermekorvosokkal működnének együtt. Havasi Katalin szerint ezért is fontos, hogy sokéves várakozás után önálló gyermek-alapellátási módszertani központot alakíthatnak ki – Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének támogatásával – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Központban.

Az Okfő tájékoztatása szerint a 6708 praxis mindegyike egyelőre csak a területi elven szerveződő 99 darab kollegiális praxisközösség valamelyikének a tagja. Mint ismert, 2021-től 70 milliárd forinttal emelték meg a háziorvosi praxisok 140 milliárdos finanszírozási összegét.

Az alapellátásban dolgozó, a fogorvosi ellátást vállalkozói formában végző fogorvosok és a szakdolgozóik az idén több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak, a fogorvosi ellátás finanszírozása pedig 68,7 milliárdra emelkedik, ami több mint 60 százalékos növekedés. Ugyanakkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint április elején 300 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, a betöltetlen háziorvosi praxisok száma pedig a NEAK márciusi adatai szerint 510 volt. Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében három-három, Hevesben pedig két praxisban már hosszabb ideje nincs alapellátó orvos.

Hirdetés