mosz logoA Magyar Önkormányzatok Szövetsége közleményben ismertette álláspontját a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolására fordítható uniós források felhasználásáról, és készen áll arra, hogy a konkrét kormányzati elképzeléseket megismerve érdemi konzultációt folytathassanak.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének közleménye a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását biztosító uniós források felhasználásáról

2021-04-27

Mára a világossá vált, hogy Magyarország kormánya kész visszamondani annak a közel 6000 milliárdos uniós forrásnak a nagyrészét, amellyel a tagállamok kezelni tudják a Covid19-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásait, aminek következtében ezek a gazdaságok fenntarthatóbbá és ellenállóképessé válhatnak.

Ezzel a lépéssel eldőlt, hogy a miniszterelnök hazánk nevében kész lemondani egy ambiciózusabb nemzeti helyreállítási terv benyújtásáról, több ezer milliárd forintos forrástól fosztja meg a magyar gazdaságot, a településeket, vállalkozásokat, az egészségügyet, az oktatást, és mindazokat, akik a járvány negatív hatásainak a vesztesi.

A magyar kormánynak az Európa Tanács rendelete előírásaival összhangban kifejezetten kötelessége lett volna az elmúlt hónapokban Magyarország Helyreállítási és Ellenálló-képességi Tervéről konzultációs folyamat részeként közvetlenül is egyeztetnie az önkormányzatokkal, ám ez a mai napig nem történt meg

A kormány által készített és április 14-én közzétett terv nem tartalmazott kidolgozott programot a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolására. A tervekből hiányoztak a foglalkoztatási krízis kezelését célzó programok, a lakhatási válság megszüntetésére, a lakóépületek energiatakarékosságának megteremtésére, a természeti környezet feljavítására irányuló elképzelések.

Most ott tartunk, a miniszterelnök egy új, a korábbiakhoz képest jelentősen karcsúsított tervet rendelt meg a kormányzati apparátustól.

A MÖSZ megkéri Magyarország kormányát, ne kényszerítse az apparátusát kapkodásra, ne kösse magát és az országot az egyébként sem jogvesztő határidőhöz a helyreállítási és ellenállóképességi terv benyújtásakor.

Arra kéri az ország miniszterelnökét és kormányát, engedjen teret a józan észnek és felelős gondolkodásnak.

  • ne mondjon le több 1000 milliárdos uniós fejlesztési forrásról.
  • május 15-éig biztosítson lehetőséget az érdemi konzultációra a társadalmi-érdekképviseleti szereplőkkel, köztük az országos önkormányzati érdekszövetségekkel.
  • tegyen meg mindent annak érdekében, hogy egy igényesebb, szakmailag jobban kiérlelt, konszenzusos terv szülessen, és ennek az új tervnek a megírásához biztosítson elegendő időt.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége továbbra is készen áll arra, hogy a konkrét kormányzati elképzelések ismeretében, érdemi konzultációt folytasson a kormány kompetens, és felhatalmazott képviselőivel.

Hirdetés