mosz logoÁllásfoglalást tett közzé a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke közt megkezdett tárgyalások alkalmából a hét végén a MÖSZ elnöksége.

Magyarország következő évtizedének egyik legfontosabb dokumentumáról tárgyal ma Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. A kormány programja az Európai Unió által Magyarországnak biztosított helyreállítási támogatás felhasználásáról azonban nem szolgálja Magyarország jövőjét. Orbán Viktor kormánya saját hatalmi-gazdasági érdekeit ismét a többség érdekei elé sorolta. Félő, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjából hazánknak járó 6000 milliárd forint (napi négymilliárd forint a program négy éve alatt!) jelentős része ismét csak a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja a magyar gazdaság talpra állítása és megerősítése helyett.

A kormánynak - az Európa Tanács rendelete előírásaival összhangban - kifejezetten kötelessége lett volna az elmúlt hónapokban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről konzultációs folyamat részeként közvetlenül is egyeztetnie az önkormányzatokkal, ám ez a mai napig nem történt meg.

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az általunk megismert kormányzati dokumentumból hiányzik a lokalitás, a térségi szemlélet, az önkormányzatokkal való együttműködés szándéka.

A kormány által készített terv nem segíti elő a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását. A tervekből hiányoznak a foglalkoztatási krízis kezelését célzó programok, a lakhatási válság megszüntetésére, a lakóépületek energiatakarékosságának megteremtésére, a természeti környezet feljavítására irányuló elképzelések.

Miközben az elmaradt érdemi konzultációk már aligha pótolhatók, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az országprogramok leadásáig megmaradt rövid időben, vagy az azt követő egyeztetési folyamatban is készen áll a tárgyalásokra a magyar helyreállítási terv kijavítása érdekében.

Az áprilisi 14-én közzétett kormányzati dokumentumtervezethez a MÖSZ, az április 6-án a kormánynak eljuttatott javaslatcsomagján túl további észrevételeket kíván tenni, és a kormány e célra biztosított honlapjára is fel fogja tölteni.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy elérje az elhibázott kormányzati program módosítását annak érdekében, hogy az uniós támogatás elsősorban azokhoz jusson el, akiket megillet: a válság miatt bajba jutott magyar emberekhez és vállalkozásokhoz, és hazánk nemzeti-közösségi fejlesztési céljait szolgálja.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a jogszabályok biztosította kereteken belül panasszal él az Európai Bizottság felé.

Budapest, 2021. április 23.

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke

Hirdetés