bnagylaszlo01A szegedi önkormányzat és a Csongrád megyei kormányhivatal nem tudott megállapodni a járási hivatal kialakításával kapcsolatban, ezért határozatban kellett rendezni az ehhez kapcsolódó feladatokat – jelentette az MTI.

A határozat meghozása törvényi kötelezettsége volt, hiszen 2013. január 1-jétől biztosítani kell a szegedi járásban élő 220 ezer ember számára, hogy ügyeiket gyorsan elintézhessék – közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott. Szeged város vagyona érintetlen marad, csupán az államigazgatási feladatok ellátásához szükséges ingatlanrészek és ingóságok kerülnek a járási hivatal ingyenes használatába – hangsúlyozta.

A kormánymegbízott szerint jogszerűtlen volt a szegedi közgyűlés kérése, hogy térítsék meg a járási hivatal kialakításához kapcsolódó költségeit. Vitatta, hogy túlzott lenne a szegedi járási kormányhivatal 187 fős létszáma: a szegedi önkormányzatnál a gyámügyeket az 1997-es kormányrendeletben előírt 17 köztisztviselő helyett csupán 9 intézte, miközben az ügyszám 15 év alatt 13 500-ról 24 500-ra nőtt. A másodfokon a kormányhivatalhoz kerülő ügyek alapján 40-50 százalékos hátralék halmozódott fel ezen a területen – állította B. Nagy László.

A határozat alapján az önkormányzat Huszár utcai ingatlanában az irattárak egy része mellett a jelenlegi okmányiroda és a szociális iroda helyiségei kerülnek a járási kormányhivatal ingyenes használatában. A továbbra is önkormányzati feladatokat ellátó szociális iroda munkatársainak elhelyezését 2013. április 1-jéig kell megoldania a városnak. Továbbra is működhet az épületben az anyakönyvi hivatal, az önkormányzati adóiroda, az ingatlan egy része pedig közös használatba kerül. A működtetéssel kapcsolatos költségmegosztásról külön megállapodást köt a kormányhivatal, illetve az önkormányzat – közölte a megyei kormányhivatal főigazgatója, Polner Eörs.

Hirdetés