jarVárhatóan december 15-20. között nevezi ki Navracsics Tibor a járási hivatalok vezetőit. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt az önkormányzati fideszes frakcióvezetők veszprémi országos értekezletén közölte. A tárcavezető a megbeszélésről tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a járási hivatalvezetők személyére már érkeznek a javaslatok a minisztériumba – írja az MTI.

Emlékeztetett arra, hogy a közigazgatási reform a minisztériumok számának csökkentésével kezdődött, majd folytatódott az eddigieknél hatékonyabb, olcsóbb államigazgatási szintek, a kormányhivatalok felállításával, s befejeződik január elsejével, amikor a járási hivatalok megkezdik működésüket. A jövő év vége felé nagy arányú informatikai képzést és fejlesztést követően a kormányablakok az ország 300 pontján biztosítanak egyszerűbb, átláthatóbb szolgáltatást - tette hozzá.

Idén január elsejétől fél évig nyitott egyeztetésekkel próbálták elérni, hogy egyetlen térség se érezze sértve magát a járási körzetek és központok kialakításakor - tekintett vissza a miniszter.

Tájékoztatása szerint 2763 önkormányzattal kellett konszenzusos megállapodást kötni a járásokról. Közülük eggyel csak azért nem sikerült aláírni az egyezséget, mert se polgármester, se alpolgármester nincs a településen, egy önkormányzat október 31-ig nem akart, de november első napjaiban már együttműködött. Szeged azért nem írta alá az együttműködést, mert a szocialista polgármester nem ért egyet a járási rendszerrel - mondta, hozzátéve: 2762 az eggyel szemben nem rossz arány, másrészt sajnálatos, ha valaki pártpolitikai ügyet csinál kormányzati politikai, közigazgatási kérdésből. Rögzítette: a közigazgatási reform jövő év végig lezárul, 2014-ben jobb, versenyképesebb lesz a közigazgatás Magyarországon.

Varga Mihály, IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter magyar gazdaság állapotáról és az önkormányzati adósságrendezésről tájékoztatta az értekezlet résztvevőit. Úgy fogalmazott, hogy a kettőt a bizalom kapcsolja össze.

Véleménye szerint az Európai Unió országjelentése után úgy tűnik, a piac is bizalmat szavaz a kormányzatnak. Egy hitelminősítő leminősítette Magyarországot, de a forint árfolyama meg sem rezdült, kedden a monetáris tanács döntésére is erősödéssel reagált a magyar fizetőeszköz, két napja, a valutaalap képviselőjének nyilatkozata után, miszerint nem zajlanak hivatalos tárgyalások Magyarországgal, ismét erősödött a forint - mutatott rá Varga Mihály. Szerinte ez azt jelenti, hogy a piac értékeli az egyensúlyjavító és pénzügyi stabilizáló intézkedéseket. Ezt a pozíciót kell megőrizni - tette hozzá.

Az IMF-tárgyalásokról azt mondta: folytatják a tárgyalásokat, mert szüksége van rá Magyarországnak, de az IMF-hitel nélkül is finanszírozható az ország.

Az önkormányzati adósságrendezésről szólva hangsúlyozta: az állam úgy vesz át adósságokat, "hogy nincs mögötte trükk". Átvesszük az adósságot, de azt szeretnénk elérni, hogy ez az adósság ne termelődjön újjá, ezért bizonyos fékeket építünk be a rendszerbe - jelentette ki.

Mihalovics Péter, a veszprémi önkormányzat fideszes frakcióvezetője, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón emlékeztetett: 2006 óta rendszeresen konzultálnak a megyei közgyűlések, megyei jogú városok, a fővárosi kerületek fideszes frakcióvezetőivel, hogy a kormányzati döntésekről helyben is értesüljenek.

 

Hirdetés