tallai_andras03Alapvető nemzeti ügynek nevezte a helyi közhatalom gyakorlását a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az önkormányzati rendszer megújításával összefüggésben a települések életminőségének javítását, a lakosság biztonságának erősítését, az elérhető legmagasabb szintű közszolgáltatások biztosítását, a lakosság közösségi formálását és a jövő nemzedékek védelmét emelte ki.

A helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott pénteki ünnepségen Tállai András a demokratikus jogállam egyik legfontosabb vívmányának nevezte beszédében az önkormányzatiságot, s felidézte, hogy az országgyűlés 12 éve nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át, emléket állítva annak, hogy negyven év tanácsrendszer után 1990-ben ezen a napon tartottak először helyhatósági választásokat – adta hírül az MTI.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány súlyos gazdasági helyzetben vette át az ország irányítását, és kezdte meg a közszolgáltatási, valamint a teljes közjogi rendszer átalakítását. Az államtitkár úgy vélte: a helyi közszolgáltatások egyre több erőfeszítést igényeltek az önkormányzatoktól, szűkült a mozgástér, kiszolgáltatottá váltak. Elkerülhetetlen volt a hibák kiigazítása és megszüntetése, ebben pedig alapvető kormányzati álláspont volt, hogy magasabb színvonalú szolgáltatásokra van szükség, és csökkenteni kell a bürokráciát. Tállai András álláspontja szerint az új rendszer hosszabb történelmi korszakokra is biztos alapot jelent.

Az önkormányzati törvénnyel összefüggésben alapelv volt, hogy mindenütt legyen választott polgármester és képviselő-testület – mondta Tállai András. Emellett szükséges volt az államigazgatási feladatok átstrukturálása, amelyben az állami szerveknek nagyobb szerepet kell vállalniuk. Utalt a területi államigazgatás átalakítására, a járások felállítására is. Elmondta, az eddig önkormányzati fenntartású oktatási és egészségügyi feladatok állami szintre emelésének az a célja, hogy Magyarország bármelyik településén élő polgár az elérhető legmagasabb szinten férjen hozzá a közszolgáltatásokhoz.

Az ünnepségen munkájáért díjat vehetett át Módos Imre Bihartorda polgármestere, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Utóbbi elismerést Kósa Lajos elnök, Debrecen polgármestere vette át.

Hirdetés