konyvtarMég a kormányrendeletet is megváltoztatták annak érdekében, hogy a saját közvetlen munkatársát, dr. Munczig Dénesnét nevezhesse ki a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatójává Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz egyik szóvivője - írja a Népszabadság.

Neve elhallgatását kérő bajai informátorunk feltételezése szerint erre azért volt szükség, mert a polgármesteri kabinetben kulturális referensként dolgozó fiatal nőnek nincs olyan végzettsége, amilyet a jogszabályok korábban előírtak az összevont intézmények vezetői posztjának betöltésére. Bajai információk szerint a polgármester jelöltje még így sem felel meg a pályázati kiírásnak – Zsigó Róbert ennek ellenére át akarja verni a kinevezését.

Baján 2008-ban vonták egy szervezetbe a könyvtárat és a kultúrházat, azóta az önkormányzat „összevont intézményként” működteti ezeket. A kultúrházi emberek húzták a rövidebbet: többeket elbocsátottak, az összevont intézmény 19 alkalmazottjából mindössze négyen foglalkoznak közművelődéssel. Informátorunk szerint emiatt háttérbe is szorult a közművelődés, mert a zsúfolt könyvtárban nem lehet nagyobb kulturális rendezvényeket tartani.

Az összevonás hosszú ideig önmagában is törvénysértőnek számított, mert az 1997-es kulturális törvény előírja, hogy a 15 ezernél több lakosú településeken önálló könyvtárat kell működtetni. 2006 után azonban az önkormányzatok – noha Baján is bocsátottak ki nagy értékű devizaalapú kötvényt – a kulturális intézmények költségvetésén spóroltak. Számos más településen is összevonták a könyvtárat és a művelődési házat, törvényt sértettek – de ennek sehol nem lett érdemi következménye.

Az ellen viszont több önkormányzat háborgott, hogy az összevont intézmények élére két 1992-es jogszabály értelmében csak olyan vezetőt lehetett kinevezni, akinek mind könyvtárosi, mind művelődésszervezői végzettsége volt.

Az Ady Endre nevét viselő intézményt korábban Letenai Mária vezette. 2013 áprilisában járt le az igazgatói megbízatása. Vezetői beszámolóját a közgyűlés elfogadta, tevékenységét dicsérték. Az már árulkodó volt, hogy a posztra a pályázat kiírását május végéig halogatták. Egyedül a korábbi igazgatónő pályázott. Neki megvolt a törvény által előírt mindkét végzettsége, vezetői gyakorlata is. Az intézmény dolgozói 18 igen és 1 tartózkodás mellett támogatták.

A bajai közgyűlés 2013. augusztus 29-i ülésén döntött a poszt betöltéséről. Dancsa Bálint fideszes képviselő, a kulturális, ifjúsági és oktatási bizottság elnöke bejelentette: a szakbizottság 5 igennel és 2 tartózkodással támogatta Letenai Mária pályázatát. A jegyzőkönyv tanúsága szerint Zsigó Róbert polgármester rákérdezett: ez azt jelenti, hogy a szakbizottság Letenai Mária kinevezését javasolja? A bizottság elnöke igennel válaszolt. Vizin Tamás ugyancsak fideszes képviselő viszont azt javasolta, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot, „mert nem teljesen egyértelmű a jogi helyzet”. A képviselő-testület pedig kérje föl Zsigó Róbertet, hogy országgyűlési képviselőként kezdeményezze a törvényi szabályozás felülvizsgálatát.

Farkas Attila, az ellenzékben lévő Összefogás Bajáért frakció képviselője arra hivatkozott, hogy bár a felkért külső szakértők között volt vita a pályázati kiírás jogszerűségéről, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal törvényességi és felügyeleti főosztálya megállapította, hogy a kiírás jogszerű volt, Letenai Mária pályázata pedig érvényes. Igaz, hogy van egy joghézag, de ettől függetlenül Letenai Máriát jogszerűen ki lehet nevezni. Hajdú Miklós, az Összefogás Bajáért frakcióvezetője is úgy fogalmazott: megvan a jogi lehetőség rá, hogy a pályázót kinevezzék.

– Meg arra is, hogy nem – szólt közbe Zsigó Róbert, aki ezután hosszan fejtegette, hogy – többek között a helyi ellenzéki képviselők korábbi véleménye szerint is – túl szigorú a törvény, kevesen vannak, akiknek megvan a két előírt végzettségük, és ez korlátozza az önkormányzatok lehetőségeit az intézményvezetői posztok betöltésében.

Ezután új határozati javaslatot fogalmaztak, amelyben eredménytelenné nyilvánították a pályázatot, döntöttek arról, hogy 90 napon belül új pályázatot írnak ki, továbbá a testület felkérte a polgármestert, hogy kezdeményezze a vonatkozó kormányrendelet felülvizsgálatát és módosítását.

Zsigó Róbert így is tett. Még a második pályázati kiírásról döntő 2013. november 27-i közgyűlésre készített előterjesztésében is leírta, hogy eljárt Halász János kultúráért felelős államtitkárnál, aki arról tájékoztatta, hogy a kormányrendelet módosítása folyamatban van. Olyan előterjesztés készül, amely egyszerűsíti a képesítési és a gyakorlati követelményeket az összevont intézmények vezetői számára.

Informátorunk mindezt úgy foglalta össze: hivatalos okirat van arról, hogy ő maga kérte a jogszabály-módosítást Halász Jánostól, hogy lehetősége legyen kinevezni a saját emberét. Halász János természetesen megtette ezt: 2013 szeptemberében először törvénymódosítás történt, majd november 27-én – pontosan azon a napon, amelyen a bajai közgyűlés ülésezett – megjelent egy új kormányrendelet, amelyben Zsigó Róbert kérése szerint módosult az előző jogszabály. Amikor a napirendet tárgyalni kezdték, még nem volt nyilvános a rendelet, úgyhogy a szavazás előtt szünetet kellett elrendelni, de aztán a jogszabály a szünetben előállt, és ki lehetett írni a pályázatot az egyszerűbb feltételekkel.

Letenai Mária már nem pályázott. Három pályázat érkezett. Bár a polgármester nem hozta nyilvánosságra a nevüket, Baján hamar ismertté vált, hogy jól sejtették: köztük van dr. Munczig Dénesnéé is. Azt is felfedezték, hogy a polgármesteri kabinet tagja nem felelhet meg a pályázati kiírásnak, mert nincs meg az előírt, legalább ötéves szakmai gyakorlata. Ilyen esetben érvénytelennek kell nyilvánítani a pályázatát, amennyiben pedig mégis őt neveznék ki, a döntés jogsértő lenne, és eredményesen meg lehetne támadni a kormányhivatalban, illetve a bíróságon.

Munczig Dénesnét kerestük, de nem volt a polgármesteri hivatalban. Kérdésünkre, hogy augusztusban miért nem támogatta Letenai Máriát, ha előtte megdicsérték és elismerték a korábbi munkáját, Zsigó Róbert azt felelte: a testület teljesen jogszerűen döntött arról, hogy nem őt nevezi ki.

– Nekem is csak egy szavazatom van – mondta. – Ha a testület alkalmasnak tart valakit, kinevezi, ha nem tartja alkalmasnak, új pályázatot ír ki. Ebben semmi különleges nincs, minden önkormányzat így tesz.

A polgármester elmondta: szó sem volt kivételezésről a jogszabály megváltoztatásakor. Pusztán arra hívta fel Halász János államtitkár figyelmét, hogy érdemes lenne megváltoztatni a törvényt, hogy egyik végzettség is elegendő legyen a poszt betöltéséhez, mert anélkül túl szűk a merítési lehetőség. De a változás után is van garancia a szakmai szempontok érvényesülésére, mert az intézményvezető helyetteseinek rendelkezniük kell a megfelelő szakvégzettséggel.

A polgármester kijelentette, nem igaz, hogy a könyvtár nem végez komoly közművelődési feladatokat, hiszen nagyon sok rendezvényt szervez, a napokban például éppen a magyar kultúra napja eseményeit.

Ha nem dr. Munczig Dénesné kinevezése volt a célja, miért nem fogadta el azoknak a képviselőknek az álláspontját, akik azt javasolták: nevezzék ki Letenai Máriát, és attól függetlenül kezdeményezze a jogszabály módosítását más önkormányzatok érdekében? – kérdeztem. Zsigó Róbert ezt válaszolta:

– Máskor is felelősen döntöttünk az intézményvezetők kinevezéséről, most is felelősen fogunk dönteni. Mindig van, akinek nem tetszik a döntés.

Felvetésünkre, hogy az ő véleménye befolyásolhatta a fideszes testületi többséget, hiszen Dancsa Bálint, a kulturális bizottság elnöke először Letenai Mária kinevezését javasolta, Zsigó azt felelte: ez spekuláció.

Megkérdeztük: akkor is támogatja-e dr. Munczig Dénesné kinevezését, ha a pályázó nem felel meg a törvényi előírásoknak, a polgármester azt válaszolta:

– Senkinek a pályázatát nem támogattuk és nem támogatjuk, ha nem felel meg a törvényi előírásoknak. Nekem nincs jelöltem, az erre épülő feltételezés hamis és alaptalan.

Megkérdeztük még: ha a sokak által kifogásolt pályázót nem lehet még törvényesen kinevezni, elképzelhető-e, hogy újból érvénytelennek nyilvánítják a pályázatot?

Zsigó Róbert azt felelte: nem fognak törvénytelenül dönteni.

Hirdetés