xiBudapesten a Fehérvári – Barázda – Szerémi – Galvani út közötti nyolc hektáros területet rozsdaövezeti akcióterületté minősítené át a kormány egy nemrég született kormányrendelet-módosítás értelmében, annak ellenére, hogy változtatási tilalmat rendelt el az Újbudai Önkormányzat erre a telekre decemberben. Ha a módosítást elfogadják, a beruházó 800 lakást és 70 ezer négyzetméter irodát fog építeni a telekre, ami nagyon túlterhelné a környéket, veszélyeztetné élhetőségét – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szécsi Ilka, Körtér – Környezettudatosak tere Újbudán (KörTér) civil mozgalom alapítója. Jelezte, a rendelet ellen tiltakozva már levelet küldtek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Nyolcszáz lakás és hetvenezer négyzetméter iroda nyolc hektáron. A WHO szerint ennyi emberhez 1,5 Bikás parknyi zöldterületet kellene létrehozni, ami a telken belül valószínűleg nem fog megvalósulni, mert az ingatlanfejlesztőnek nem kell betartania a zöldterületi mutatóra vonatkozó előírást (sem). Az önkormányzatnak pedig nincs telke és pénze ekkora zöldterületet létrehozni. Másrészt hiába rendelkezik jó közösségi közlekedési kapcsolatokkal a környék, a beköltöző 1600 lakó hozni fogja magával a minimum egy, de sokszor két autóját és az irodákba is a többség saját vagy céges kocsival fog érkezni, ami elviselhetetlenül megnövelné a környék autósforgalmát és a közterületen parkoló autók számát. Mivel településrendezési szerződést sem köteles kötni az ingatlanfejlesztő az önkormányzattal, így elesik az önkormányzat az ekkora beruházásoknál szokásos 800-1000 millió forint bevételtől, amelyből a környékbeli óvodákat, iskolákat, orvosi rendelőket tudná bővíteni, fejleszteni a beruházás miatt megnövekedett igények miatt. Tudunk is a környéken egy iskoláról, amely bővülni szeretne, de sem a tankerület, sem az önkormányzat, és a rozsdaövezeti kiemelés miatt az ingatlanfejlesztő sem fog erre anyagi forrást biztosítani – emlékeztetett Szécsi Ilka.

A változtatási tilalmat pont azért rendelte el az önkormányzat, mert szigorítani kívánja a megengedő, túlépítést eredményező szabályozási tervet, azért is, hogy ne épülhessenek sok száz, sok ezer lakásos lakótömbök, sok tízezer négyzetméter iroda úgy, hogy a hozzátartozó infrastruktúra (zöld, humán és közlekedési) nem épül meg. Ezzel, az újbudai lakók által messzemenően támogatott szándékkal megy szembe a fenti kormányrendelet, ami a változtatási tilalom ellenére engedné, hogy a Fehérvári – Barázda – Szerémi – Galvani út által határolt területen jóval több lakás és iroda épüljön, mint amennyit a környék elbír. Kértük a Miniszterelnökséget, hogy vonják vissza ezt a rendeletet – közölte Szécsi Ilka.

Az ügyről az RTL Híradó is beszámolt. Kovács M. Veronika, Újbuda önkormányzatának sajtókapcsolatokért felelős munkatársa eljuttatta a Magyar Hangnak László Imre XI. kerületi polgármester témában született Facebook-posztját: „A hír igaz, ahogy az RTL híradójában elhangzott, 11 focipályányi területet akar rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítani a kormány, a beruházó ezután azt építhetne oda, amit csak akar. (...) Bár formálisan kikérik az önkormányzat véleményét, azt nem veszik figyelembe a rozsdaövezeti átminősítés előtt. Sőt, mintha a Gulyás Gergely vezette minisztérium maga se venné komolyan az eljárást; Újbuda a 35 oldalas dokumentációból mindössze öt oldalt kapott meg, ez alapján kellett volna pár nap alatt megalapozott véleményt alkotnia. Újbuda megtelt, ezért már korábban is határozottan tiltakoztunk az intézkedés ellen. A kerület más területei mellett erre is változtatási tilalmat rendeltünk el. Ez azonban nem zavarja a kormányt abban, hogy ez 800 új lakás és 70.000 négyzetméter új iroda építését tegye lehetővé, hozzá közel álló beruházók számára.”

(MagyarHang)

Hirdetés