A Magyar Posta nem tudta, az önkormányzat nem bírta: vállalkozó nyitott magánpostát Nagykanizsán.


Szűk egy évvel ezelőtt, 2022. november 12-én 211 település 366 postája zárt be. Akkor még úgy hírlett: csak ideiglenesen, ám idén februárban az is kiderült, „a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt” nem nyitják őket újra.

A Magyar Posta akkor jelezte: partneri programot indít, és lehetőséget nyit magáncégek és önkormányzatok számára is, hogy részt vegyenek a posták működtetésében. Ennek konkrétumai nyáron körvonalazódtak, amikor első körben kisboltosok és helyi vállalkozók jelentkezését várták, akiknek havi 265 ezer forintot kínáltak, ha átveszik a posta felvételhez kötődő szolgáltatásait (a háznhoz történő kézbesítés marad a Magyar Postánál).

A bezárási hullám következtében Nagykanizsán például négy postafiók húzta le tavaly a rolót. A Magyar Posta ugyan jelezte: egyet újranyitna közülük egy nagyobb összegért cserébe, az önkormányzat azonban nem fogadta el az ajánlatot, mert nekik kellett volna több tízmillió forintot fizetniük érte. Úgyhogy más megoldás után néztek.

Az ATV-nek nyilatkozott Horváth Jácint önkormányzati képviselő, aki elmondta: már nyáron tárgyalni kezdett egy vállalkozóval, akinek végül az önkormányzat adta bérbe a helyiséget, ahol megnyitotta a magánpostát.

Nagykanizsa kiskanizsai városrészében mintegy ötezren élnek. Ők a bezárások miatt többnyire a közelben lévő sormási postára jártak.

A sormási postafiókot évek óta Szilágyi Zoltánné vezeti 2000 óta vállalkozóként. Azóta van szerződése a Magyar Postával, és mivel úgy látta, hogy az ottani ügyfélforgalma is nagyrészt a kiskanizsaiakból áll, akik ráadásul sokat panaszkodtak is, hogy mennyire hiányzik náluk a posta, úgy döntött, belevág.

A Kanizsa TV-nek azt nyilatkozta: mivel már a nyitás napján hatalmas volt a forgalma a jelenleg egy főt foglalkoztató kiskanizsai postafióknak, már a későbbi bővülésen is gondolkozik.

Hirdetés