mtu logoÖsszességében 41 beruházásra vonatkozik, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is – ismertette az Index megkeresésére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke azt a döntést, amelynek értelmében közel 73 milliárd forintnyi forrásmegvonással sújtják a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, ami több komoly befektetőt is érint.

A magyar kormány már 2022 ősszén döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat a háború miatt kialakult energiaválság következtében. Ez pedig hivatalosan is elérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ). Pénteken az ügynökség honlapján a közérdekű adatok között megtaláltuk, hogy a vállalat egyes leányvállalataitól milyen mértékű forrásátcsoportosítást kell végrehajtani.

Az egyik leányvállalata a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amelytől összesen több mint 72 milliárd forrás elvonásáról döntöttek.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb, hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogram, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye – derült ki a honlapon megtalálható bemutatkozásból. A cég feladata többek között a Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek állami támogatása mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésével a finanszírozás, illetve megvalósítás.

A Kisfaludy program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett – a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésének köszönhetően – az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, amelyet ehhez a programhoz fejlesztettek ki.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés