solteszmIdén is kiírják a helyi nemzetiségi önkormányzatok számára a kisebb értékű beruházást támogató pályázatot – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós.

A pályázatot immár negyedszer írják ki, a koronavírus-járvány alatt vezették be, és az elmúlt három évben több mint egymilliárd forintot tudtak szétosztani 307 település és 761 pályázó között. A rendelkezésre álló keret most 630 millió forint – közölte az államtitkár. A pályázók legfeljebb ötmillió forintot nyerhetnek el. Támogatást lehet elnyerni például kultúrház kifestésére, egy iroda rendbetételére, vagy eszközbeszerzésre. A pályázati kiírás április 5-én jelenik meg.

Soltész Milós a bejelentést a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központban tartott szerb nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadóünnepségén tette. A szerb oktatási központ négy tanulójának adta át a nemzetiségi ösztöndíjat, amelyről elmondta: tizenkét évvel ezelőtt vezették be, és eddig több 340 diák kapta meg, az idén hetvenegyen.

A megjelenteket Lásztity Jovánka, a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központ igazgatója köszöntötte. Arról beszélt, hogy egyre több tanulójuk részesül a nemzetiségi ösztöndíjban. A kormány az ösztöndíjjal a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását támogatja. A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat két éven át folyósítja a kormány nemzetiségi iskolában tanuló fiataloknak.

Hirdetés