munka11Idén öt hosszú hétvége lesz az ünnepnapok környékén, ezeket a pihenőnapokat szombatokon kell ledolgoznunk – írja a hirado.hu.

Tavaly hét hosszú hétvége volt, idén öt lesz a hétköznapra eső ünnepnapok miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint pihenőnap lesz húsvét és pünkösdhétfő mellett május 2-a, október 24-e és december 24-e is. Ezeket a napokat szombatonként kell majd ledolgozni.

Klein Sándor munkapszichológus a Krónikának azt mondta, valójában csak azokon a munkahelyeken van értelme a hosszú hétvégének, ahol a magas üzemi költségek miatt túl sokba kerülne, ha egyetlen napra is leállítanák, majd újraindítanák a rendszert. Hozzátette: ma már ezek kisebbségét alkotják a munkahelyeknek, ezért érdemes lenne újragondolni a szünnapok átcsoportosítását.

A szakember szerint azt a fontos szempontot is érdemes lenne figyelembe venni, hogy össze vagyunk kötve a szomszédos országokkal, a világ más részeivel, ahol nem biztos, hogy a napok átcsoportosítása a gyakorlat, az pedig komoly fennakadásokat okoz, hogy mi akkor dolgozunk, amikor nem tudunk kapcsolatba lépni a külföldiekkel.

Klein Sándor arról is beszélt, hogy a munkavállalóknak sem a túl hosszú, sem a túl rövid szünetek nem hasznosak, egy-egy hosszú hétvége azonban megadja a lehetőséget a valódi pihenésre. Persze azt, hogy megéri-e szombaton ledolgoztatni ezeket a napokat, mindig a munkamorál dönti el. Aki komolyan veszi a munkáját, az hatékonyan képes végezni szombati napokon is, tette hozzá a munkapszichológus.

Hirdetés