vargamihaly1A magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere és válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a magyar emberekkel és vállalkozásokkal közösen elért eredmény – jelentette ki Varga Mihály a Merkbau Zrt. 2,5 milliárd forintból megvalósult asztalos- és ácsüzemének átadó ünnepségén, Kiskunhalason.

A tárcavezető kiemelte: a kormány megőrzi a magas foglalkoztatottságot, alacsonyan tartja a munkanélküliséget, a beruházásokat pedig oda irányítja, ahol azokra a legnagyobb szükség van. A kormány célja, hogy a veszélyek korában is megvédje a magyar gazdaságot, ennek érdekében külön programokat is indítottunk – hangsúlyozta Varga Mihály.

Az elhúzódó ukrajnai háború és a szankciós válság okozta nehézségek ellenére továbbra is rekordmagas a foglalkoztatottság és az uniós átlagnál kedvezőbb a munkanélküliség, ezt az eredményt a jövőben is megvédjük - hangsúlyozta a pénzügyminiszter kiemelve, hogy az utóbbi 10 évben minden esztendőben emelkedtek a reálbérek, a nyugdíjak vásárlóerejét 20%-kal növelte a kormány. Mint fogalmazott: tavaly a hazánknak járó uniós források nélkül is 4,6 százalékos növekedést ért el a magyar gazdaság, amely jelentősen meghaladja a 3,5%-os uniós átlagot.

A költségvetési hiánycélt és az államadósságot tovább mérsékeljük, az inflációt csökkenő pályára állítottuk és az év végére egyszámjegyűre szorítjuk – tette hozzá Varga Mihály. Kiemelte: a hitelminősítői értékelések és a kötvénykibocsátások eredményei is azt mutatják, hogy a piacokon töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt. A tárcavezető a beruházás kapcsán kiemelte, hogy a 100%-ban magyar tulajdonú Merkbau Zrt. ma már 15 telephellyel rendelkezik országos szinten és közel négyszáz embernek ad munkát. Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően növekszik az üzem energiahatékonysága és a gyártás minősége.

A térségi munkaerőpiaci adatokról szólva Varga Mihály elmondta: bár a kormány 2010 óta felére, 10%-ról 5%-ra csökkentette Bács-Kiskun vármegye munkanélküliségét, ez még mindig elmarad az országos 4%-os aránytól, ezért további fejlesztésekre, munkahelyekre van szükség a térségben.

(Pénzügyminisztérium)

Hirdetés