alairasIsmét hónapokra visszamenőlegesen, havi kétszázezer forintos fizetéssel kötnek szerződéseket az ORÖ képviselőivel, hogy megőrizzék a nyugalmat – derült ki a RomNet birtokába került dokumentumokból.

Az Országos Roma Önkormányzatban az elmúlt hetekben újra megváltoztak az erőviszonyok, és egyre több képviselő elégedetlenkedik a vezetéssel, ezért rendkívüli közgyűléseket kezdeményeztek, hogy eltávolítsák a hivatalvezetőt, fegyelmi vizsgálatot indítsanak Balogh János elnök ellen, és ismét a testület feloszlatását kezdeményezzék. Legutóbb a múlt héten volt rendkívüli közgyűlés, de az határozatképtelenség miatt meghiúsult, ezért most péntekre újabb tanácskozást hívtak össze. Az ORÖ elnöke május utolsó napján tartott utoljára határozatképes közgyűlést, de a kormányhivatal súlyos törvénysértéseket tapasztalt a testületi döntésekben, ezért 30 napos határidővel új közgyűlés összehívását rendelte el, de az elnök ennek négy hónap elteltével sem tett eleget.

Az önkormányzati képviselőkkel korábban kötött megbízási szerződésekkel kapcsolatban az adóhatóság és a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást folytat: a NAV költségvetési csalás, az ügyészség vesztegetés miatt. Az adónyomozók több mint 150 embert hallgattak ki, az ügyészség pedig hét képviselőt gyanúsított meg. A szerződéseket az ORÖ hátérintézményei, és minisztériumok kötötték a képviselőkkel, havi több százezer forintos megbízási díjjal. Csak a Mentorprogramban havi 450 ezer forintot fizettek a képviselőknek, hogy megyei irodákat nyissanak, és a képviselők többsége azt a saját lakásán működtette, és azokban saját magát, vagy közvetlen családtagjait alkalmazta. a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig havi 350 ezer forintos megbízási díjjal kötött szerződést az ORÖ képviselőivel, a gyanú szerint Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos közbenjárására.  

A RomNet birtokába került dokumentumok szerint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel most az ORÖ másik háttérintézménye, az Országos Roma Misszió kötne megbízási szerződést - visszamenőlegesen. A 2017. október 10-én keltezett dokumentum szerint 2017. augusztus 1-től 2017. december 31-ig „szakmai munkatársként” alkalmaznák a képviselőket, havi 200.000 forintos megbízási díjjal.

A képviselőknek a feladata többek között az lenne, hogy saját megyéjükben, régiójukban térképezzék fel és tartsák a kapcsolatot karitatív és segítő szervezetekkel, tartsák a kapcsolatot a gyámhatóságokkal és a családsegítő központokkal, intézmények és közösségek mentálhigiénés igényét és szükségleteit térképezzék fel, közösségfejlesztő egyéni és csoportos „terápiás programokat” szervezzenek.

Több képviselő is úgy nyilatkozott a RomNet-nek, hogy a „kamu szerződésekkel” az ORÖ vezetése  a „nyugalmat szeretné megvásárolni”, hogy a nyilvánosság előtt ne bírálják a testület vezetését, illetve Farkas Flóriánt, és ne akarják rákényszeríteni az önkormányzat vezetését a törvényesség betartására. Magyarázatuk szerint a nyugalomra azért is lenne most nagy szükség, hogy készülve a 2018-as országgyűlési választásokra, az ORÖ önálló listát tudjon állítani a szószólói megbízatásért, és a több mint 100 millió forintos kampánypénzért, illetve ne akadályozzák a Lungo Drom most szombatra tervezett szolnoki, ötezer fős kongresszusát, amelyre minden megyéből két-három busszal kell szállítani az embereket.

A RomNet-nek hat képviselő is azt nyilatkozta, nem fogadták el, nem írták alá a szerződést, mert a több hónapra visszamenőlegesen kötött megállapodás megkötésével bűncselekményt követtek volna el.

Az elmúlt években többször is írtunk arról, hogy a több száz millió forintos adóssággal küzdő szervezet saját képviselői zsebébe szervezi ki az állami támogatást, és ezzel összefüggésben hangfelvételeket is nyilvánosságra hoztunk. A rendőrség és az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával emiatt is nyomozást folytat.

Az ORÖ-nek még idén novemberben az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött múlt évi megállapodásuk alapján közel 300 millió forintot kellene visszafizetnie a Híd a munka világába nevű botrányprogrammal kapcsolatban, mert az 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettségből a kormány 1,3 milliárd forintot múlt év karácsonya előtt elengedett. A maradék összegre havi 7 millió forintos részletfizetési megállapodást kötöttek, vállalva, hogy novemberben a fennmaradó mintegy 250 millió forintot egy összegben visszafizetik. Balogh János úgy nyilatkozott, mindezt a program során jelentősen túlárazva vásárolt ingatlanok eladásából fedeznék, de úgy tudjuk, eddig egyetlen ingatlant sem értékesítettek. A jelenlegi adóssága az önkormányzatnak több, mint az éves állami normatív támogatásuk 50 százaléka.

Hirdetés