kut0A szaktárca szerint ingyenes az eddig nem regisztrált fúrt és ásott kutak bejelentése. Árnyalja a képet, hogy számos kivétel van, és az ezzel foglalkozó szakemberek szerint is lehetnek költségek egy ilyen eljáráskor.

Honnan kellene tudnom, hogy mi a szomszédos telek helyrajzi száma - tette fel a kérdést egy hölgy, miután hosszú évek után, tartva a 300 ezer forintos büntetéstől, egy örökölt telken meglévő kutat próbált bejelenteni. Az űrlapon ugyanis ilyen jellegű kérdés is szerepel.

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat – közölte március végén Nagy István. Az agrárminiszter szavai látszólag nyugtatók, hiszen tízezrek telkén, tulajdonán lehetnek olyan fúrt és ásott kutak, amelyekről a hivatalok jelenleg nem tudnak. Sőt, eddig nem is kellett tudjanak, csakhogy lejár az a moratórium, amely után egy magánember akár 300 ezer forintos bírságot is kaphat.

A lényeg, hogy december 31-ig regisztrálni kell ezeket a kutakat. A politikus igyekezett még tovább nyugtatni: "A bejelentési kötelezettséget szankciómentesen december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál.

A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz, továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját.” Ez azt sugallja, hogy semmi pánik, egy kis papírmunka után a családi ház kertjében lévő kút legálissá válik. Ez részben van így. Korábban több cikkben beszámoltunk arról, hogy kiknek muszáj engedélyt kérniük és utaltunk az eljárásra is. Már akkor az látszott, hogy a jogkövető eljárás bizony pénzbe kerülhet. Megkerestük az egyik legkomolyabb kútfúró vállalkozást, igazítsanak el bennünket, mintha rajtuk keresztül legalizálnánk a másfél évtizede működő, Budapest környéki, pár méter mélyről vizet biztosító kutunkat.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés