Még a tavaszi ülésszakban elfogadhatja az Országgyűlés azt a törvényt, ami bevezeti az építményi jog fogalmát a magyar jogrendszerbe - hangzott el egy keddi háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. Az építményi jog lényege, hogy egy jogi személy legfeljebb 50 évre építési jogot szerezhet egy olyan területen, ami nincsen a birtokában.

A versenyképességi törvénycsomag legfőbb eleme, hogy a polgári törvénykönyvet módosítja több ponton – idézi az origo.hu Bogdán Tibor kormánybiztost. A Ptk. módosításának a lényege, hogy több fontos pontosítást tesz a finanszírozás világában.

Egyebek közt bevezetik az építményi jogot, amellyel egy alapvetően új jogintézmény jön létre. A gyakorlatban sok olyan helyzet van, amikor tartósan elkülönül egymástól a telek tulajdonosa az építmény tulajdonosától. Ilyen lehet például egy naperőmű, vagy éppen egy vízi erőmű. Az építményi jog egy dologi típusú jog, alapvetően forgalomképes dolog, zálogjoggal is terhelhető, és átruházható másra is – ismertette Bogdán Tibor.

Az építményi jog nem kötődik egy konkrét személyhez, és határozott időre köthető, maximum 50 évig.

Újszerűsége, hogy nagyon nagy szabadságot ad a feleknek, hogy mire alapítják ezt a jogot – mondta a szakember.

A legszélsőségesebb eset, hogy valaki 50 évig egy telken azt csinál, amit akar. Másik példa, hogy egy irodaépület tetejére szeretne egy mobilszolgáltató cég építményi jogot, hogy ott mondjuk egy antennát építsen. Az építményi joggal megoldható lesz, hogy forgalomképtelen folyókra vízi erőművek épüljenek – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos. Németországban jelenleg például naperőműveket akarnak építeni az autópályák védősávjába, és ezt az építményi jog lehetőségével lehet elérni – mondta a szakember.

A nemzeti vagyon területén 35 évre lehet építményi jogot létesíteni.

Az építményi jog a természetes személyek esetében még nem kerül bevezetésre, hanem csak jogi személyekre, így a nagyberuházók tudják majd kihasználni. Az építményi jog nem írja felül sem a helyi, sem az országos építési szabályokat.

Még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés, így a nyáron hatályba léphet az építményi jog intézménye.

(24.hu)

Hirdetés