egeszsegugyRendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze 2023 elejére a Magyar Orvosi Kamara, miután három nap alatt mintegy nyolcezer orvos reagált a gyors felmérésükre, mondta Álmos Péter alelnök a Népszavának.

Itt dönthetnek majd arról, az orvosok milyen tiltakozó akciót támogatnak arra reagálva, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvény elfogadását megelőzően nem vette figyelembe észrevételeiket a kormány.

A kamara alelnöke jelezte: 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt.

A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik. Álmos Péter megjegyezte: Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni.

A kamara arra kéri majd a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a törvényt a jogalkotóknak, hogy „egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus.”

Az alelnök azt tartja a legnagyobb problémának, hogy „az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot”.

Hirdetés