mercibuszMercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszokkal fiatalodik a Volánbusz budapesti távolsági flottája: a 14 vadonatúj jármű áprilisban áll forgalomba a fővárosból induló hosszabb autóbuszvonalakon, évente mintegy 1,1 millió utazáshoz biztosítva kényelmesebb és biztonságosabb kiszolgálást. Az új járművek május elsejétől ország- és vármegyebérlettel is igénybe vehetők, ami kedvezőbb utazási és átszállási lehetőségeket hoz a közösségi közlekedésben.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében 2022-ig 64 új autóbusz érkezett a Budapestről kiinduló mintegy 50 távolsági vonalra, melyek csaknem az ország teljes területét érintve, 14 megyébe közlekednek. A flotta idén tavasszal újabb 14 darab dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusszal frissül.

Az érintett állomány 10 százaléka megújul, átlagéletkoruk 8,5 évről 7 évre csökken. Az új buszok nettó beszerzési értéke 935 millió forint.

Az új járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, áprilisban fokozatosan kapcsolódnak be távolsági közlekedésbe 9 útvonalon: a Budapestről Pápára, Jászszentandrásra, Jászberénybe, Jászapátiba, Hevesre, Hortra, Tiszakécskére, Kiskunfélegyházára és Kecskemétre tartó utakon.

A MÁVVolán-csoport jármű-fiatalítási programjában 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

Kényelmi és biztonsági funkciókkal látták el a flottát

Összesen 40 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába.

Pest mellett Zala, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyék helyközi-távolsági autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

  • A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel,
  • kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel
  • és USB-töltőpontokkal felszereltek,
  • valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva állnak forgalomba.

Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és a kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel is igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

Egy jeggyel beutazható az ország

Először jelenik meg a közösségi autóbusz-közlekedésben olyan bérlettípus, amellyel akár az egész ország területén korlátlanul lehet utazni 30 napig.

Az országbérlettel az új Mercedes-Benz Intouro M autóbuszokkal kiszolgált, több megyét átszelő távolsági vonalakat is kedvező áron lehet igénybe venni. Egy-egy megyén belül a vármegyebérlettel is lehet utazni az új autóbuszokon.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósul a tarifaközösség.

Egy jegytípussal a MÁV–Volán csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul lehet utazni az ország, vagy az adott megye teljes területén.

Mennyibe kerül az ország- és vármegyebérlet?

Az új bérlettípusok a MÁV applikációban április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon.

  • Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal vagy helyközi busszal,18900 forint,
  • míg egy vármegyére szóló utazásra 9450 forint lesz.

A tanulók mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe.

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva.

(Napi.hu)

Hirdetés