grafikon0A régió többi államához képest is magas a magyar államadósság mértéke, ami GDP-arányosan meghaladja a 70 százalékot. „Továbbra is nagyon magas szinten van a GDP-arányos államadósság” – mondta Regős Zoltán, a Századvég közgazdásza az M1 csatornán.

A közgazdász többek között ennek tulajdonította, hogy a Moody’s Investors Service a felminősítési várakozások ellenére változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország Baa3 szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását.

A Moody’s a döntéshez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásai továbbra is erőteljesek.

A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,3 százalékkal, 2019-ben 3,4 százalékkal nő.

A közgazdász felidézte, a hitelminősítő szerint a régió többi államához képest is magas az államadósság mértéke, ami GDP-arányosan meghaladja a 70 százalékot.

A Moody’s által pénteken bejelentett osztályzati megerősítéssel véget ért a magyar államadós-besorolás idei hitelminősítői /felülvizsgálati sorozata, mivel Magyarország immár sem a Moody’s, sem az S&P, sem a Fitch 2018-ra összeállított további menetrendjében nem szerepel.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de a kijelölt időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Hirdetés