fiokaTöbb veszélyeztetett madárfaj megmentését segíti, hogy önkormányzatok, cégek és civil szervezetek gólyafészek-magasító állványt és műfészkeket helyeznek ki a természetbe – derül ki írásunkból. A megmentett egyedek pontos számát nem lehet megbecsülni, de minden felnövő fióka javítja a faj fennmaradásának esélyeit.

– A madarak gyakran fészkelnek kéményekre, villanyoszlopokra, kis-, közép- és nagyfeszültségű vezetékek közelébe, valamint ereszek alá, ami veszélyt jelenthet az állatokra – hívta fel a figyelmet lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Hozzátette: számos olyan lehetőség van, amivel mi, emberek segíthetünk a madaraknak.

A legjobb megoldás a földkábel használata lenne, de mivel ez rendkívül költséges, ezért sok helyen nincs lehetőség a telepítésére. Ki lehet helyezni például gólyafészek-magasító állványt, ezt kéményre vagy villanyoszlopra is fel lehet szerelni, és ezzel másfél méterre kerül a fészek a kéménynyílástól vagy a vezetékektől.

További lehetőség a műfészkek kihelyezése, amiben nagy szerepet vállal a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A cég által elhelyezett, fémből készült és félig nyitott műfészkekből csaknem négyszáz található az ország területén. Veszely Viktor, a cég átviteli igazgatója elmondta: ma Magyarországot csaknem négyezer kilométer hosszúságú távvezeték szeli át, amelyek közelébe előszeretettel fészkelnek hollók és varjak. Ezek elhagyott fész­keit később szívesen foglalják el a kerecsensólymok és a vércsék.

A Mavir munkatársai a természet­őrökkel május végén közösen gyűrűztek meg négy kerecsensólyom-fiókát, amelyek műfészekben keltek ki.

– A négy fióka közül három tojó, ez jól látszik a lábuk nagyságából. A hímeké jóval kisebb – avatta be lapunkat a részletekbe Vincze Tibor, a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársa, miközben a fiókákra felhelyezték az egyedi azonosítókat. A fokozottan védett madarak életet fontos kiemelten figyelni a szakembereknek, hiszen a megfelelő nyomkövetés életmentő is lehet.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Toroczkai Zsolt/Mavir

Hirdetés