megvA törvényi szabályozás eddig a rehabilitációs ellátásban részesülők heti munkaidejét maximum 20 órában határozta meg. Ez lehetetlenné tette például a közfoglalkoztatásban történő részvételüket. Most már lehetőségük van heti 40 órában dolgozni, be kell jelenteni viszont, ha három egymást követő hónapon a fizetésük meghaladta a minimálbér másfélszeresét – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője.

Hivatalból indított adategyeztetés

A megváltozott munkaképességűeket a 2012-es változást követően két kategóriába sorolják: a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásban részesülők. Míg az előbbiek súlyosabb egészségkárosodással élnek és általában nem vezethetők vissza a munka világába, addig az utóbbiak akár teljes értékű munkavállalóként is elhelyezkedhetnek – mondta Árok Krisztina. Hozzátette: a rehabilitációs ellátásban részesülőknél eddig az újra elhelyezkedést akadályozta, hogy a törvény heti 20 óránál több munkaidőt nem engedélyezett számukra, idéntől már lehetőség van akár heti 40 órás munkaidőt is ellátni. „Ez a felső határ akadályozta a közfoglalkoztatásban való részvételt, ahol napi 6-8 órában kellett volna munkát végezni” – emelte ki.

 Bejelentési kötelezettségük van viszont akkor, ha egymást követő három hónapban a keresetük meghaladta az aktuális minimálbér másfélszeresét, vagyis bruttó 166.500 forintot. „A bejelentésre tíz nap áll az érintett rendelkezésére. Ha ezt elmulasztja, az ellátás megvonásra kerül és újra kell kérelmezni a komplex vizsgálatot” – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. 

Hirdetés