orvos01A magyarok hat százaléka nem fér hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz az OECD adatai szerint, tehát több százezer honfitársunknak vannak nehézségei ezen a területen. Megnézték azt is, hogy átlagosan hány napot töltenek a betegek a kórházakban. Az adatsor alapján Magyarország vezet a régiós tagországok között.

Egy országban az egészségügyi ellátás lefedettsége eléggé fontos mutató, az OECD azt vizsgálta, hogy a lakosság mekkora hányadát fedi le az egyes tagállamok egészségügyi rendszere - leegyszerűsítve: a lakosság hány százaléka fér hozzá az alapvető orvosi szolgáltatásokhoz. Szerencsére, kezdi a szervezet, a 2017-es adatok szerint a tagállamok java részében majdhogynem teljes, vagy teljes lefedettséget mértek

Mindösszesen hét országban van 95 százalék alatt a lefedettség: ezek között van hazánk is, nálunk a lakosság 94 százaléka fér hozzá az egészségügyi ellátáshoz. A régióból Ausztriában 99,9 százalékos az arány, Szlovákiában az emberek 94.6, Lengyelországban pedig csak 92,6 százalékát fedi le az egészségügyi rendszer. Szlovéniában 100 százalékos a lefedettség, ahogyan Csehországban is.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés