felujbpVégéhez ért Budapest Főváros Kormányhivatalának európai uniós forrásból és állami támogatással finanszírozott épületenergetikai fejlesztési projektje. Ebből az alkalomból a hivatal a beruházásokat bemutató, értékelő tájékoztatót tartott III. kerületi Mozaik utcai épületében, amely ingatlan egyike a programban szereplő felújított középületeknek.

Domokos Péter, a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója elmondta, ezzel a záró eseménnyel hosszú projektnek értek a végére. A KEHOP-5.2.2-16-00015 számú „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” program keretében a fővároson kívül Cegléden és Vácon is sikerült jelentős beruházásokat, felújításokat végrehajtani.

A Fővárosi Kormányhivatal 133 ingatlannal gazdálkodik, amelyek használati szempontból különbözőek. Ezeket a különböző építményeket kell más-más ingatlangazdálkodási stratégia mentén fejleszteni – tette hozzá a Kormányhivatal igazgatója.

Domokos Péter kiemelte, hogy az eredetileg 13 ingatlanra tervezett fejlesztési programot végül 15 épület esetében valósították meg. Budapest Főváros Kormányhivatala az érintett ingatlanokra 1,440 milliárd forint uniós forrást költött el. Ezek energetikai fejlesztések voltak: gépészeti felújítások, hőszigetelések, napelemek elhelyezése, valamint nyílászárók cseréje történt. Természetesen az ingatlanok egyéb olyan kapcsolódó munkálatait is elvégezték, mint a tetőszigetelés, homlokzati javítások, belső falfestések, de már önerős finanszírozásban – mutatott rá a felújítások komplexitására az igazgató.

A projektben megvalósuló beruházásoknak köszönhetően csökken a felújított épületek ÜHG kibocsátása (üvegházhatású gázok), racionalizálódik az üzemeltetés. Az egyre több napelemmel felszerelt épület pedig hozzájárult ahhoz, hogy a 2016-os bázisévi 40 millióról 2019-re 25 millió forintra csökkent a kormányhivatalok villamosenergia költsége – ismertette a legfrissebb megtakarítási adatokat Domokos Péter.

A felújítási program eredményeként tehát hatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát épületek állnak a dolgozók és az ügyfelek rendelkezésére.

Az igazgató reményét fejezte ki az iránt, hogy az ingatlanokban történt beruházások hosszú távon szemléletváltáshoz, az energiatakarékos felelős gondolkodás kialakulásához is hozzájárulnak.

Az ünnepélyes projektzáró esemény helyszínét adó Fővárosi Kormányhivatal Budapest III. kerület Mozaik utcai épületében napelemeket telepítettek, nyílászárókat cseréltek és a külső szigetelés is megtörtént.

OPH

Hirdetés